Controale la agenții economici care folosesc zilieri

Inspectorii ITM Dâmbovița au desfășurat în ultima săptămână acțiuni informative și de control, privind exercitarea unor activități cu caracter ocazional desfășurate de zilieri.
Acțiunea a avut ca scop diminuarea fenomenului muncii nedeclarate, identificarea angajatorilor care utilizează nelegal munca copiilor și a tinerilor și creșterea gradului de conștientizare a angajatorilor și a angajaților în ceea ce privește necesitatea respectării prevederilor legale în domeniul relațiilor de muncă.
Zilierii sunt persoane fizice, care desfășoară activități necalificate cu caracter ocazional, pentru un beneficiar, în schimbul unei remunerații. Acest beneficiar poate fi persoana juridică, persoana fizică autorizată,

intreprindere individuală, intre-prindere familială. Durata activității ocazionale care poate fi exercitată este de minimum o zi, corespunzător cu 8 ore de muncă.
Beneficiarul nu poate utiliza o persoană mai mult de 25 de zile calendaristice, în mod continuu, în activitățile de tip zilier, dar dacă activitatea depusă de zilier necesită o perioadă mai mare, acesta poate fi utilizat pe baza de contract de muncă, pe perioadă determinată.
În cadrul acțiunilor desfășurate în Campania națională pentru identificarea cazurilor de muncă nedeclarată, inspectorii de muncă dâmbovițeni ai compartimentului Relații de Muncă au verificat un număr de 24 de agenți economici, care desfășurau activitate cu ajutorul zilierilor. În urma controalelor, au fost dispuse 16 măsuri de intrare în legalitate și s-au aplicat amenzi în valoare totală de 6 mii de lei.
„Printre deficiențele constatate se numără lipsa acordului zilierilor pentru efectuarea plății remunerației săptămânale, sau la finalul activității, stabilirea remunerației brute orare sub valoarea salariului de bază minim brut pe țară, folosirea zilierilor minori mai mult de 6 ore pe zi, respectiv 30 de ore pe săptămână sau lipsa dovezilor scrise privind acordarea remunerației cuvenite zilierilor pentru munca depusă.
Acțiunile de combatere a muncii nedeclarate și subdeclarate vor continua cu controale în domeniile susceptibile de utilizare a muncii la negru și în perioada următoare”, a declarat inspectorul șef al ITM Dâmbovița, Marius Lixandru.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

ADVERSAR FACIL PENTRU CHINDIA ÎN OPTIMILE CUPEI ROMÂNIEI

Casa Fotbalului a găzduit marļi, 5 septembrie, tragerea la sorļi a optimilor de finală din Cupa României, edijia 2021-2022.Meciurile stabilite în urma tragerii la sorļi:AS FC Buzău – Dunărea CălărașiPolitehnica Timișoara – RapidACSO Filiași – AFC HermannstadtFC Voluntari – FCSBU Craiova 1948 – Sepsi OSKMinaur Baia Mare – Universitatea CraiovaDinamo […]