Controale ANSVSA în sectorul produselor alimentare de origine nonanimală

In cursul lunii decembrie 2019, Direcţiile judeţene sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor au efectuat 8.946 de controale în unităţile din industria agroal-imentară care desfăşoară activităţi în domenii precum: fabricarea produselor de morărit, a pâinii şi produselor de patiserie, a altor produse alimentare, a băuturilor răcoritoare şi alcoolice precum şi unităţi de depozitare – alimentare, seminţe, legume fructe.
Controalele au fost efectuate la nivel naţional şi au vizat aspecte privind condiţiile de înregistrare, autorizare şi funcţionare a unităţilor, întreţinerea şi igiena spaţiilor în care produsele alimentare sunt manipulate, prelucrate precum şi cele de depozitare a materiilor prime şi a produselor finite, respectarea cerinţelor de trasabilitate şi a celor privind etichetarea, controlul dăunătorilor, evidenţa documentelor şi a informaţiilor privind sistemul HACCP.
Ca urmare a neregulilor constatate şi încălcării prevederilor legislaţiei în domeniul alimentelor au fost luate măsuri pentru remedierea deficienţelor constatate şi s-au aplicat sancţiuni contravenţionale în număr de 117 amenzi, în valoare totală de 530.400 de lei.
În urma controalelor efectuate au fost constatate o serie de neconfor-mităţi, dintre care menţionăm: – desfăşurarea unor activităţi de prelucrare, depozitare şi comercializare a alimentelor în unităţi neînregistrate şi/sau neautorizate sanitar veterinar;
– neîntreţinerea în condiţii corespunzătoare de igienă a spaţiilor de producţie, ambalare, depozitare şi comercializare;
– neasigurarea sau neânregis-trarea temperaturilor în spaţiile de producţie şi depozitare;
– lipsa sau nerespectarea unor programme de autocontrol;
– manipularea în condiţii de igienă necorespunzătoare a unor materii prime şi produse alimentare;
– nerespectarea normelor de igienă personală (lipsa echimamen-tului de protecţie);
– etichetarea necorespunzătoare sau lipsa trasabilităţii unor materii prime sau produse alimentare.
De asemenea, în timpul controalelor efectuate în unităţile din industria agroalimentară s-au prelevat probe pentru laborator conform procedurilor şi Programului de supraveghere şi control, urmărindu-se prezenţa şi încadrarea în valorile maxime admise ale unor parametrii privind pesticidele, contaminanţii, aditivii şi substanţele interzise în alimente precum şi teste de sanitaţie necesare analizei gradului de igienă, probe transmise spre analiză laboratoarelor arondate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Ritm bun de lucru pe şantierul de la Şooala 11 Minai Viteazul"

Primarul Cristian Stan a efectuat vizite de lucru la trei dintre şantierele deschise pentru modernizarea infrastructurii educaţionale târgoviştene, respectiv extinderea, reabilitarea, modernizarea şi echiparea Şcolii Gimnaziale „Mihai Viteazul” din Târgovişte, jud. Dâmboviţa (valoarea 18.496.227,26 lei, finantarea fiind asigurata din fonduri europene, prin POR 2014-2020); extindere, reabilitare (consolidare, recompartimentare), modernizare şi […]