Published On: joi, feb. 6th, 2014

CONDIŢII DE MUNCĂ LA TEMPERATURI SCĂZUTE EXTREME

nichiduta.ro

gheataPentru perioadele în care se înregistrează temperaturi scăzute extreme, O.U.G. nr. 99/2000 prevede următoarele măsuri minimale pentru menţinerea stării de sănătate a salariaţilor care lucrează în aer liber: distribuirea de ceai fierbinte în cantitate de 0,5-1 litru/persoană/schimb; acordarea de pauze pentru refacerea capacităţii de ter-moreglare, scop în care se vor asigura spaţii fixe sau mobile cu microclimat corespunzător; asigurarea echipamentului individual de protecţie. „Conform aceleiaşi Ordonanţe, prin temperaturi scăzute extreme se înţeleg temperaturile exterioare ale aerului care scad sub -20°C. Pentru prevenirea unor îmbolnăviri determinate de munca în condiţii de temperaturi extreme se vor lua următoarele măsuri: asigurarea de către angajator a controlului medical periodic, pentru depistarea contraindicaţiilor entru muncă la temperaturi scăzute; asigurarea primului ajutor şi a transportului la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate; trecerea, după posibilităţi, în alte locuri de muncă sau reducerea programului de muncă pentru persoanele cu afecţiuni, care au contraindicaţii privind munca la temperaturi scăzute extreme”, a precizat Marius Lixandru, inspector şef al ITM Dâmboviţa.
Pentru nerespectarea acestor prevederi legale, angajatorii riscă amenzi cuprinse între 1.500 şi 2.500 lei.
În situaţia în care în judeţul nostru se vor înregistra temperaturi sub -20° C, inspectorii de muncă vor monitoriza aplicarea, de către angajatori, a măsurilor prevăzute în actul normativ, dându-se sancţiuni celor care nu vor asigura salariaţilor condiţiile corespunzătoare de muncă.

eJobs

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

noriel.ro