Concursul „România Mare – un vis devenit realitate”, ediţia a VII-a

Muzeul de lstorie din Târgovişte a găzduit la sfârşitul săptămânii trecute Concursul Judeţean de istorie: „România Mare – un vis devenit realitate”, ediţia a Vll-a, activitate de tradiţie în judeţul nostru, dedicată Zilei Naţionale a României -1 Decembrie.
Concursul a reunit opt echipaje din Municipiul Târgovişte şi oraşul Găeşti, coordonate de profesorii de istorie de la clasă. Prof. dr. Gabriela lstrate, inspector general adjunct al lSJ Dâmboviţa este iniţiatorul concursului.
Elevii s-au pregătit atât de bine, încât două echipaje au obţinut puntajul maxim şi premiul l: Colegiul Naţional „lenăchiţă Văcărescu” şi C. N. „Constantin Cantacuzino”.
Premiul al ll-lea -echipajul Liceului de Arte „Bălaşa Doamna”
Premiul al lll-lea -echipajul Colegiului Naţional „Vladimir Streinu” Găeşti
În cea de-a doua parte a activităţii cadrele didactice şi elevii au participat la sesiunea de comunicări ştiinţifice găzduită, de Universitatea Valahia din Târgovişte. Oficiile de gazdă au fost făcute de porectorul Universităţii Valahia, prof. univ. dr. Gabriela Teodorescu. De la eveniment nu a lipsit prof. lon Sorin, inspector general al lSJ Dâmboviţa. Au mai fost prezenţi: preşedintele Senatului Universităţiii Valahia prof. univ. dr. Constantin Pehoiu, prof. univ. dr. Mircea Anghelinu – decan, prof. univ. dr. Silviu Miloiu, deputatul PSD, conf. univ. dr. Claudia Gilia şi nu în ultimul rând profesor universitar doctor lon Calafeteanu.
Tot aici, conf. univ dr. Claudia Gilia, deputat în Parlamentul României a premiat elevii olimpici la lstorie, dar şi cadrele didactice care i-au îndrumat. „Evenimentul de astăzi ne demonstrează, încă o dată, că în România există foarte mulţi oameni pasionaţi de istoria acestei Naţiuni cărora le pasă de viitorul acestui neam.
Pentru foarte mulţi tineri, istoria nu este o simplă materie la care să fie nevoiţi să înveţe lecţia şi apoi să o uite. Pentru foarte mulţi, această materie devine o lecţie de viaţă, o pasiune şi un imbold pentru a-şi iubi ţara şi a face lucruri măreţe.
După cum bine ştiţi, istoria nu este doar despre trecut. Majoritatea istoricilor spun că istoria este mai mult despre prezent şi viitor. Este despre prezent, pentru modul în care alegem să înţelegem evenimentele din trecut (cum le interpretăm astăzi) şi este despre viitor, pentru că pe baza trecutului şi a prezentului ne construim viitorul.
Mulţi specialişti spun că, deşi istoria este ciclică, ea nu se repetă. Sunt istorici care au constatat că omenirea nu a învăţat nimic din trecut. Eu cred că noi am învăţat foarte multe din trecut. Am învăţat că atunci când suntem uniţi, putem face UNIREA, aşa cum s-a întâmplat acum 100 de ani. Am învăţat că atunci când suntem la limita puterilor, mai găsim forţe pentru a renaşte şi reda acestei ţări o nouă democraţie, aşa cum sa întâmplat acum trei decenii la Revoluţie. Am învăţat că dacă ne respectăm ca popor, vom fi respectaţi şi în exterior. Am învăţat că dacă respectăm nişte valori, ne putem regăsi locul în cele mai puternice organizaţii internaţionale, cum ar fi NATO şi UE. Să fii profesor de istorie nu este uşor, dar este atât de frumos. Este frumos pentru că ştiţi atât de multe istorii, întâmplări cu personaje reale. Trebuie să recunoaştem că tuturor ne plac poveştile. Este adevărat, pentru a descoperi aceste poveşti interesante, este nevoie de multă muncă în arhive şi biblioteci – unde s-a aşezat praful peste documente de zeci sau chiar sute de ani. lstoricii şi cercetătorii din acest domeniu, nu doar cei români, nu sunt oameni care să câştige foarte mulţi bani. Dar ce ne-am face fără ei? Cine ar mai scrie despre istoria noastră aşa cum a fost? Cine ar preda noii generaţii acest bagaj enorm de cunoştinţe? Din acest punct de vedere, să ştiţi că am păstrat un respect enorm pentru istorici! Vă mulţumim că nu aţi cedat altor tentaţii ale vieţii şi aţi ales să vă urmaţi pasiunea!
Faptul că aţi participat la acest concurs demonstrează că vă pasă de valorile neamului nostru. Aţi dat dovadă de profesionalism şi chiar de patriotism. Cred că ştiţi că acum 100 de ani au existat oameni de stat care au pus pe primul loc interesele naţionale şi, în acelaşi timp, au renunţat la privilegii, la bogăţii şi la orgolii personale. Pentru a face Marea Unire, înaintaşii noştri au făcut investiţii publice din banii proprii pentru educarea profesorilor, pentru tipărirea manualelor şi a ziarelor de limbă română în Basarabia şi în celelalte provincii care nu erau parte din România Mare. Au crezut într-o serie de principii, de valori şi idealuri naţionale şi au reuşit să-şi vadă visul – realitate.
Vă încurajez să aveţi încredere în propriile forţe, să vă urmaţi visul şi să continuaţi să participaţi la astfel de concursuri.
Citiţi mai multe cărţi, mai mulţi istorici şi încercaţi să vedeţi mai multe perspective ale aceloraşi evenimente. Puneţi întrebări şi căutaţi răspunsuri. Doar aşa puteţi deveni din ce în ce mai buni în fiecare zi.
Felicitări şi abia aştept să vin la lansarea primelor voastre cărţi!”, a declarat deputat Claudia Gilia.
Au primit premii în cărţi, elevii: Vlad Brebeanu – Colegiul Naţional „lenachiţa Vacarescu”, Yulyssa Mertic – Colegiul Naţional „Constantin Cantacuzino”, Maria lancu – Colegiul Naţional „lenachiţa Vacarescu”, Liviu Cristea – Colegiul Naţional „Constantin Cantacuzino”, Marin Anghel (Colegiul Naţional „Constantin Cantacuzino şi profesorii Mihaela Orfanu, Ferezia Stancu, Alexandru Ştefanescu şi Gabriela Istrate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Jandarmii damboviţeni, câştigătorii competiţiei "Cupa Mihai Viteazul"

În perioada 8 mai – 26 octombrie a.c, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Dâmboviţa (IJJ Dâmboviţa) a răspuns pozitiv invitaţiei COS Târgovişte şi s-a înscris cu o echipă reprezentativă în competiţia „Cupa Mihai Viteazul”, ediţia 2018. Patru dintre cele 14 echipe, reprezentate prin angajaţi ai IJJ Dâmboviţa, IPJ Dâmboviţa, ISU Dâmboviţa, […]