Comunitatea bulgară a sărbătorit Tudoriţa

Fideli unei tradiţii cu totul aparte, unică în ţară, membrii comunităţii bulgare din cartierul Matei Voievod au sărbătorit, sâmbătă dimineaţă, Tudoriţa sau „Paştele cailor”- cum i se mai spune. Este o serbare a începutului de primăvară, care pune în evidenţă legătura cu totul specială, care s-a consolidat în timp, între omul gospodar şi calul său, care l-a ajutat şi care încă îl mai ajută mult la muncile câmpului.
Potrivit obiceiului, dis de dimineaţă, femeile au frământat şi copt călăceii numiţi „conceta” – mânzuleţ. I-au aşezat apoi în coşuri frumos gătite, şi au mers la biserică. Odată sfinţită, conceta a fost împărţită de gospodari cu caii lor, cu credinţa că vor fi feriţi de necazuri şi că le va merge bine tot anul.
După slujba religioasă şi binecuvântarea cailor şi stăpânilor, au avut loc mai multe întreceri, fiecare dorind să-şi arate priceperea, dar mai ales frumuseţea şi calităţile cailor. De la sărbătoare nu a lipsit primarul interimar Cristian Stan şi nici senatorul Adrian Ţuţuianu , ambii apropiaţi de membrii comunităţii bulgare, cărora le apreciază munca, promovând proiecte menite să ridice nivelul de confort din cartier.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

ALDE Dâmboviţa. opinie unanimă: Alegerile interne din teritoriu trebuie organizate înainte de congresul partidului !

Tema principală a conferinţei de presă, susţinută de liderii ALDE Dâmboviţa, a fost preconizatul congres naţional al partidului, în cadrul căruia vor fi alese structurile de conducere centrale şi reglementate probleme de ordin statutar. Subiectul a fost deschis de preşedintele Georgică Dumitru, care a vorbit despre necesitatea organizării unui congres […]