Comunicat INTERZICEREA DE CĂTRE AUTORITĂŢI A DREPTULUI CETĂŢENILOR ROMÂNI LA CAMPANIE PENTRU REFERENDUM

Comunicat INTERZICEREA
DE CĂTRE AUTORITĂŢI A DREPTULUI
CETĂŢENILOR ROMÂNI LA CAMPANIE
PENTRU REFERENDUM

Comitetul de Iniţiativă Cetăţenească privind revizuirea art. 48 (1) din Constituţia României a organizat luni, 1 octombrie 2018, o conferinţă extraordinară de presă la sediul din str. Matei Basarab, la orele 14:00.
Comitetul de Iniţiativă Cetăţenească, Coaliţia pentru Familie şi Platforma civică ÎMPREUNă reclamă şi condamnă interzicerea de către autorităţi a dreptului cetăţenilor români la campanie pentru Referendumul din6-7 Octombrie 2018, la sesizările nelegale ale unor agenţi propagandistici anti-referendum.
La Brăila, aseară (n. red.: 29 sept.), un echipaj de poliţie a intervenit în curtea unei Biserici şi a dat jos un banner, sancţionân-du-l pe preotul paroh. Este fără precedent după 1989 ca poliţia să acţioneze discreţionar în incinta unei biserici, fără temei legal, intervenind în viaţa unei comunităţi creştine, interzicând libera expresie şi libera manifestare în cadrul campaniei pentru Referendumul naţional.
La Bucureşti s-a dispus îndepărtarea materialelor de campanie pentru Referendum amplasate de cetăţeni prin Comitetul de Iniţiativă Cetăţenească şi prin Coaliţia pentru Familie, cu motivarea nelegală că cetăţenilor şi organizaţiilor acestora li s-ar aplica prevederile Legii 208/2015 şi ale Legii 334/2006. De asemenea, cetăţenilor români li se interzice folosirea culorilor drapelului naţional în campania pentru Referendum, măsură, la rândul ei, nelegală.
În ţară există birouri electorale judeţene care au interzis accesul liber al cetăţenilor şi organizaţiilor acestora la serviciile de radiodifuziune şi televiziune pentru campania pentru Referendum, cu aceeaşi motivare nelegală.
Aceste situaţii atestă încercarea generalizată de interzicere a dreptului cetăţenilor români şi organizaţiilor civice ale acestora la desfăşurarea unei campanii în mod liber şi fără a fi discriminate, cu motivarea nelegală că această campanie pentru referendum este una electorală, având ca actori doar partidele politice.
Denunţăm excluderea de către autorităţi a cetăţenilor şi organizaţiilor civice ale acestora din campania pentru Referendumul din 6-7 Octombrie care nu este o campanie electorală, atragând atentia că această campanie nu cade sub incidenţa Legii 208/2015 pentru că nu se desfăşoară simultan cu niciun tip de alegeri politice (art 15/1/ din Legea 3/2000) şi nici a Legii 334/2006 întrucât si cetăţenii – nu doar partidele politice – au dreptul la campanie potrivit art 30 din Legea 3/2000.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Prevenirea înseamnă siguranţă!

Pe raza Municipiului Moreni, poliţiştii de la proximitate împreună cu un ofiţer de la ordine publică, au acţionat pentru prevenirea delicvenţei juvenile, victimizării minorilor şi infracţiunilor cu violenţă produse în unităţile de învăţământ. În cadrul întâlnirilor, poliţiştii au dezbătut subiecte privind informarea elevilor cu privire la elementele caracteristice ale violenţei, […]