Published On: mar, dec. 19th, 2017

Comercializarea porcilor vii în târguri se face numai cu respectarea prevederilor legale

nichiduta.ro

Comercializarea porcilor vii din gospodăriile populaţiei în târgurile şi oboarele autorizate sanitar-veterinar ca şi mişcarea porcilor de la exploataţiile nonprofesionale către abator este permisă cu respectarea legislaţiei sanitare veterinare. Mişcarea porcilor vii către abator, atunci când trec printr-un târg de animale, se poate efectua numai dacă animalele sunt însoţite de certificatul de sănătate, de formularul de mişcare şi de documentul privind informaţiile pentru lanţul alimentar. Târgul de animale trebuie să fie autorizat sanitar veterinar şi supravegheat de un medic veterinar. La intrarea în târg, solicitaţi medicului veterinar responsabil să facă examinarea animalelor pe care doriţi să le vindeţi şi a documentelor pe care vi le-a eliberat medicul veterinar la plecarea spre târg. Dacă cel care a cumpărat porcul este verificat în trafic de autorităţi şi nu prezintă documentele sanitare veterinare necesare, cumpărătorul, dar şi vânzătorul sunt pasibili de sancţiuni, iar animalele sunt confiscate şi ucise fără a se oferi despăgubiri.
Este interzisă sacrificarea porcilor şi comercializarea cărnii în târgurile de animale şi în vecinătatea acestora! Este interzisă vânzarea şi/sau cumpărarea porcilor vii, fără control sanitar veterinar, la „samsari”, în locuri neaprobate sanitar veterinar! Numărul de telefon al „Call Center”-ului A.N.S.V.S.A. este 0800 826 787 şi poate fi apelat gratuit de către cetăţeni, din orice reţea de telefonie, pentru a sesiza nereguli în domeniul siguranţei alimentelor.
Medicii veterinari dâmboviţeni îţi spun tot ce trebuie să ştii despre trichineloză
În fiecare an, de Crăciun, există persoane care consumă carne de porc infestată cu parazitul Trichinella spiralis şi care, mai apoi, ajung să fie internate, de urgenţă, în spitale. Ce este trichineloza?
Trichineloza este o boală parazitară, care se transmite de la animale la om, fiind produsă de un virme numit Trichinella Spiralis. Principalele gazde ale acestui parazit sunt animalele care trăiesc în preajma locuinţelor umane: şobolanii, şoarecii, carnivorele domestice (pisicile şi câinii) şi porcii. Cum se infestează porcii?
Porcii se pot infesta cu parazitul Trichinella spiralis consumând resturi de carne de porc infestată, nesterilizată, şobolani vii sau cadavre de şobolani infestaţi, cadavre de câini sau pisici infestate, cadavre şi resturi de animale sălbatice infestate vânate şi păsări oferite ca hrană chiar de către oameni.
Trebuie menţionat faptul că, atât la porc, cât şi la celelalte animale menţionate mai sus boala nu se manifestă, de obicei, prin semne clinice sesizabile, iar parazitul cât şi larvele acestuia nu se vâd cu ochiul liber. Cum se îmbolnăveşte omul?
Omul se îmbolnăveşte consumând carne de porc, nutrie, mistreţ sau urs insuficient friptă sau fiartă sau preparată crudă, sărată, afumată. În această situaţie, calea de intrare a parazitului în corpul omului se face pe cale digestivă. Ca localizare – în prima perioadă, parazitul se găseşte în intestin (ca parazit adult); în a doua perioadă a bolii, larvele sunt răspândite pe cale sanguină, în organism, îar în a treia perioadă larvele se fixează în diferiţi muşchi.
Cum preîntâmpinăm boala?
Pentru a preîntâmpina cazurile de îmbolnăvire la om, deţinătorii de porci au următoarele obligaţii:
– În toate cazurile când taie porci, pentru consum familial sau pentru consum public, nu pot face această operaţie fără anunţarea prealabilă a circumscripţiei sanitar veterinare teritoriale în vederea efectuării examenului sani-tar-veterinar, după care se face examenul trichineloscopic.
– Examenul trichineloscopic este obligatoriu şi pentru carnea de mistreţ, urs şi nutrie.
Examenul trichinelo-scopic este obligatoriu să se repete pentru carnea şi produsele de carne de porc, mistreţ, urs şi nutrie aduse în pieţe sau alte locuri autorizate, indiferent dacă au fost examinate sau nu la locul de origine.
– Carnea, organele şi subprodusele provenite de la animale infestate cu Trichinella spiralis se interzic a fi date în consum şi, sub directa supraveghere şi răsoundere a organelor sanitar-veterinare vor fi distrue prin ardere sau denaturare şi îngropare.
– Trichineloza la om poate fi tratată, reuşita tratamentului fiind condiţionată în primul rând de rapiditatea instituirii lui după infestare.

eJobs

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

noriel.ro