Combaterea căderilor de grindină în perioada 3-10 iulie 2020

În perioada 03-10 iulie 2020, din punctele de lansare (PL) ale Unităţilor de combatere a căderilor de grindină din cadrul Sistemului Naţional Antigrindină şi de Creştere a Precipitaţiilor (SNACP), au fost lansate 234 de rachete antigrindină (RAG) pentru protejarea culturilor agricole şi a comunităţilor locale din zonele de intervenţie. Lansările au avut efectul scontat, iar intervenţiile active în atmosferă din cadrul unităţilor Sistemului au înlăturat pericolul căderilor de grindină.Sezonul de combatere a căderilor de grindină se derulează în perioada 15 aprilie-15 octombrie 2020, pentru toate Uni-taţile din structura SNACP. Până acum, în intervalul 15 aprilie-10 iulie, unităţile de combatere a căderilor de grindină din cadrul SNACP au lansat în total 2.669 rachete antigrindină din UCCG Prahova, Oltenia, Timiş, Moldova 1 Iaşi şi Moldova 2 Vrancea.Anul acesta, SNACP protejează o suprafaţă de aproximativ 1.500.000 ha, prin funcţionarea unui număr de 65 de puncte de lansare (PL), aparţinând unităţilor din cadrul sistemului. Alte 41 de PL din cadrul UCCG Iaşi, Vrancea, Timiş şi Mureş se află în diferite stadii de realizare şi punere în funcţiune pe parcursul acestui an.Activităţile de combatere a grindinei generează modificări ale condiţiilor meteo-climatice la nivel local, cu rază limitată de acţiune în spaţiu şi timp. Un punct de lansare protejează faţă de căderile de grindină comunităţile şi culturile agricole de pe o arie circulară cu raza de cca.10 km. Intervenţiile active în atmosferă se realizează pe baza analizei informaţiilor şi datelor transmise de ANM prin reţeaua de radare meteorologice SIMIN şi doar cu acordul autorităţilor responsabile pentru siguranţa spaţiului aerian.
Activităţile de combatere a căderilor de grindină nu afectează balanţa generală de apă din nor, nu au impact semnificativ asupra dinamicii sistemului noros şi nu produc secetă ci, dimpotrivă, contribuie la creşterea şi uniformizarea precipitaţiilor la nivel local, în zona de intervenţie şi cea adiacentă acesteia.
Intervenţiile active în atmosferă reprezintă ansamblul acţiunilor de modificare artificială a vremii prin diferite mijloace specifice acestui domeniu.
Aceste activităţi au scopul de a:

  • Reduce riscul faţă de fenomenele meteorologice periculoase pentru populaţie, inclusiv pentru zonele de interes economic, culturile agricole, zonele urbane şi rurale (protejarea cetăţenilor) -respectiv protejarea faţă de fenomene meteorologice precum grindina, ceaţa densă, tornadele; Creşte nivelul precipitaţiilor în zonele de interes agricol;
    În România, intervenţiile active în atmosferă pentru combaterea căderilor de grindină au început în anul 2000 şi sunt gestionate de către executiv, prin intermediul Autorităţii pentru Administrarea Sistemului Naţional Antigrindină şi de Creştere a Precipitaţiilor, instituţie publică aflată în subordinea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.
  • Scopul Sistemului naţional anti-grindină şi de creştere a precipitaţiilor este de a asigura protecţia culturilor agricole cu înaltă valoare economică (vii, livezi, sere, culturi agricole, etc) precum şi al comunităţilor rurale din zonele de intervenţie, faţă de fenomenele meteorologice periculoase asociate schimbărilor climatice.
  • În conformitate cu noile abordări mondiale privind managementul riscului, SNACP acţionează ca un mecanism de prevenţie şi protecţie ex-ante, important pentru dezvoltarea durabilă a zonelor rurale pentru că asigură nu doar protecţia culturilor agricole, ci şi a comunităţilor locale şi a bunurilor publice şi private din zonele de intervenţie. Sisteme similare de combatere a căderilor de grindină prin utilizarea generatoarelor terestre, a rachetelor antigrindină şi a aviaţiei funcţionează de câteva decenii în aproape toate statele europene. În ţările învecinate sau cu organizare administrativă similară României, managementul acestor sisteme se realizează centralizat la nivel naţional, fiind coordonat în mod unitar de o structură guvernamentală specializată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Mutare surpriză în politica dâmboviteană: Fosta preşedintă a PSD Finta a trecut la Pro România

Surprizele se ţin lanţ şi în politica dâmboviţeană, nefiind însă o noutate „mişcările de trupe” dinaintea alegerilor locale. Astfel, dacă primarul de la Ulmi, până mai ieri liberal, a fost anunţat drept candidat PSD pentru aceeaşi funcţie la scrutinul programat pe 27 septembrie, astăzi a fost rândul Pro România să […]