Published On: joi, feb. 28th, 2013

CLASA A IX-A, DIN NOU LA LICEU

nichiduta.ro

scoalaClasa a IX-a va rămâne la liceu, fără a mai fi transferată la gimnaziu, aşa cum prevede Legea Educaţiei concepută de fostul ministru, Daniel Funeriu. Prin mai multe amendamente aduse la Ordonanţa emisă de Guvern în luna decembrie, Ministerul Educaţiei a adus mai multe modificări ale cadrului legal, printre care figurează eliminarea evaluării transdisciplinare la clasa a VIII-a şi a termenului pentru studii superioare impus învăţătorilor şi educatorilor. Guvernul trece la modificări-fulger ale Legii Educaţiei. După ce, în decembrie, a emis o ordonanţă prin care a schimbat legea-cadru în mai multe puncte esenţiale, Ministerul Educaţiei vine cu noi modificări impuse chiar prin amendarea OUG-ului aflat în vigoare.
Cea mai importantă propunere adoptată marţi în Comisia de învăţământ a Camerei Deputaţilor este rămânerea clasei IX-a la liceu, eliminându-se prevederea din Legea Educaţiei conform căreia aceasta urma să treacă la învăţământul gimnazial începând cu anul 2016. Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, susţine că prevederea din lege „perturbă sistemul de învăţământ”, astfel încât propunerea înaintată Parlamentului se impune prin amendarea Ordonanţei numărul 92.
„Sunt lucruri care perturbă sistemul, iar una dintre măsuri care nu e în Ordonanţa numărul 92 e problema clasei a IX-a, care conform Legii numărul 1 nu mai face parte din liceu. Dacă ar fi mutată la şcolile generale, am avea cu 25% mai puţine spaţii în licee, iar în Gimnaziu am avea o supraaglomerare. S-ar repeta ceea ce s-a întâmplat cu clasa pregătitoare”, a precizat Pricopie. Amendamentul adus de minister a fost aprobat în comisie cu 18 voturi pentru, venite din partea PSD şi PNL, 2 voturi împotrivă, aparţinând PDL şi 3 abţineri, aparţinând deputaţilor UDMR. O altă modificare esenţială este eliminarea probei transdisciplinare pentru elevii de clasa a VlII-a, prevedere-cheie a actualei Legi a Educaţiei. Potrivit noii prevederi, votate, marţi, în comisie, evaluarea prin care vor trece elevii clasei a VIII-a va cuprinde trei probe scrise: la limba română, la matematică şi la o limbă străină şi o probă practică de calculator, susţinută de elevi în timpul anului şcolar. Surse din conducerea Minsiterului Educaţiei au precizat că evaluarea transdiciplinară va fi introdusă doar atunci când şi materiile vor fi predate după modelul care stă la baza ideii cuprinse în Legea învăţământului.
Prin amendarea Ordonanţei 92, Guvernul elimină cu totul termenul pe care învăţătorii şi educatorii îl aveau pentru a urma studiile superioare. Astfel, conform noii prevederi, respectivele cadre didactice nu vor mai fi nevoite. Tot în şedinţa de marţi a Comisiei de Învăţământ, parlamentarii au aprobat propunerea ministerului de a elimina pragurile maximale pentru orele de studiu. Astfel, pragurile de 20 de ore pentru învăţământul primar, 25 de ore pentru gimnaziu şi 30 de ore pentru liceu au fost anulate, urmând ca noile direcţii să fie stabilite prin ordin de ministru.

eJobs

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

noriel.ro