Clarificările FRF privind drepturile asupra competiţiilor organizate

Mihai ROŞOIU

Federaţia Română de Fotbal a iniţiat propunerea de reglementare legislativă într-un context care îndreptăţeşte Federaţiile sportive din România să beneficieze de drepturile care li se cuvin. Astfel, Federaţiile sportive deţin în acest moment drepturile tv, drepturile de sponsor ship, merchandising şi ticketing din evenimentele sportive şi competiţiile pe care le […]

Federaţia Română de Fotbal a iniţiat propunerea de reglementare legislativă într-un context care îndreptăţeşte Federaţiile sportive din România să beneficieze de drepturile care li se cuvin.
Astfel, Federaţiile sportive deţin în acest moment drepturile tv, drepturile de sponsor ship, merchandising şi ticketing din evenimentele sportive şi competiţiile pe care le organizează, dar nu şi drepturile din pariuri sportive. Această realitate continuă să existe în ciuda poziţiei clare a Parlamentului European care, în 2011, prin Raportul Creutzmann, „reafirmă poziţia sa că pariurile sportive reprezintă o formă de utilizare comercială a competiţiilor sportive” şi „recomandă ca toate competiţiile sportive să fie protejate împotriva utilizăriilor comerciale fără autorizaţie, în special prin recunoaşterea dreptului de proprietate al organizatorul competiţiei, nu doar pentru a asigura o redistribuire financiară corectă pentru beneficiul tuturor nivelelor sportive profesioniste şi amatoare, dar şi ca o modalitate de întărire a luptei împotriva fraudei în sport, în special a manipulării rezultatelor sportive”.
Mai mult decât atât, alte ţări europene, precum Franţa sau Polonia, au reglementat deja legislaţia în sensul afirmării dreptului de organizator asupra veniturilor din pariurile sportive sau în direcţia confirmării dreptului de proprietate intelectuală asupra competiţiilor.
Federaţia Română de Fotbal este iniţiatoarea acestui demers, însă modificarea cadrului normativ reprezintă interesul comun al tuturor Federaţiilor sportive relevante din România (baschet, handabal, tenis, atletism etc.), care susţin proiectul, alături de Comitetul Olimpic şi Sportiv Român. Să nu uităm faptul că, începând din 2010, procentul din încasările Loteriei Române nu mai reprezintă o sursă de venit pentru Federaţii. Legitimitatea iniţiativei FRF este incontestabilă, câtă vreme poziţia publică susţinută de noi specifică în mod clar destinaţia acestor surse de venituri venite din pariuri sportive: investiţii în dezvoltarea sportului la nivel de copii şi juniori şi dezvoltarea sportului de masă.
Cât despre orice alt interes FRF privind presupuse intervenţii în licenţierea operatorilor de pariuri sportive, total nefondate şi neadevărate, în proiectul de modificare normativă se prevede clar faptul că negocierea se face „în mod transparent şi nediscriminatoriu”, modelul folosit de toate Federaţiile sportive fiind asemănător vânzării drepturilor tv, unde sunt diferite reglementări în domeniu asumate de Consiliul Concurenţei.
Invităm alături de noi şi Ministerul Sportului în acest demers care îşi doreşte să consacre drepturile Federaţiilor sportive din România, pentru că este nevoie de susţinerea firească a celor care reprezintă interesele sportului românesc la cel mai înalt nivel. Asta dacă ne dorim să contribuim cu adevărat la dezvoltarea celor mai sensibile zone din sport, la nivel de copii şi juniori.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

UN JUNIOR DE LA FLACĂRA MORENI PLEACĂ LA BARCELONA

Ultima preselecţie „Performanţa are viitor” a anului s-a desfăşurat sâmbătă la Râmnicu Sărat, unde peste 180 de jucători cu vârste cuprinse între 10 şi 14 ani au participat la preselecţia organizată de Gillette şi Federaţia Română de Fotbal. Albert Călin (dreapta) şi Dragoş Hreceniuc (stânga) au fost cei care i-au […]