Cezar Preda, despre majorarea pedepselor pentru zădărnicirea combaterii epidemiei

„Premierul Ludovic Orban a anunţat majorarea pedepselor pentru infracţiunea de zădărnicire a combaterii răspândirii epidemiei, dar şi pentru falsul în declaraţii, privitor la epidemia de coronavirus”- a precizat deputatul liberal de Dâmboviţa Cezar Preda. Acesta a distribuit mai multe informaţii cu privire la măsura luată, perfect justificată în contextul creşterii ameninţării COVID-19.
Ludovic Orban: ” Am decis majorarea pedepselor pentru falsul în declaraţii, privitor la epidemia de coronavirus.
Ştiţi foarte bine că există mai multe situaţii: situaţia în care un cetăţean revine dintr-o ţară unde există un număr de cazuri şi fie trebuie să intre în carantină, fie trebuie să intre în izolare. Aceşti cetăţeni trebuie să completeze o declaraţie, iar în cazul în care comit un fals şi nu spun adevărul, din ce ţară vin, din ce localitate vin, astfel încât autorităţile să poată să ia decizia corectă, fie decizia de intrare în carantină, fie decizia de izolare la domiciliu, vor suferi consecinţele legii. Înseamnă că ei comit o infracţiune, o infracţiune care va fi pedepsită cu închisoarea.
De asemenea, am majorat pedepsele pentru

infracţiunea de zădărnicire a combaterii răspândirii epidemiei. Cine nu respectă carantina, cine nu respectă măsurile care sunt dispuse de autorităţi, trebuie să ştie că i se va întocmi dosar penal.
Pentru a apăra sănătatea cetăţenilor români vom lua măsuri oricât de dure pentru a-i pedepsi pe aceia care nu respectă deciziile şi regulile stabilite. Este introdusă o nouă infracţiune: omisiunea de a da date. În cazul în care, de exemplu, în cursul unei anchete epidemiologice, cineva nu dă informaţii complete privitor la persoanele cu care a intrat în contact, se consideră că este o omisiune în furnizarea de informaţii corecte către autorităţi, şi se poate constitui dosar penal.”

Pedeapsa pentru declararea necorespunzătoare a adevărului, pentru a ascunde riscul de infectare cu o boală contagioasă, va fi de închisoare între unu şi cinci ani, conform Ordonanţei de Urgenţă de modificare a Codului penal.
Aceeaşi pedeapsă se va aplica persoanelor care nu respectă carantina sau spitalizarea, dacă astfel se răspândeşte boala, în timp dacă în acest fel se produce moartea unor oameni pedeapsa a fi între 5 şi 12 ani. Transmiterea unei boli despre care o persoană ştie că o are se pedepseşte cu închisoare între doi şi şapte ani, iar dacă au fost vătămate persoane – între 3 şi zece. Dacă în acest fel se ajunge la moartea unor persoane, pedeapsa este între 7 şi 15 ani de închisoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Adrian Ţuţuianu, senator Pro România: "Achiziţiile pentru dotarea SJUT trebuiau făcute de acum o lună!"

Senatorul Adrian Ţuţuianu (Pro România) a apreciat demersul conducerii PSD Dâmboviţa , care a solicitat rectificarea imediată a bugetului Consiliului Judeţean, pentru asigurarea fondurilor necesare achiziţionării unui aparat de testare Covid-19. Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean a susţinut însă că nevoile Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgovişte sunt mult mai mari […]