Cea mai rea dintre toate lumile posibile(74) De la explozia urbana la Bidonville-ul Global

de Mike Davis_
De exemplu, în oraşul Calcutta, unde comuniştii au câştiga administraţia, locuitorii săraci, fără niciun de proprietate, au fost mutaţi cu forţa din centru spre periferie şi din nou mutaţi, de fiecare dată când a fost necesar să se elibereze terenurile ocupate de ei, pentru a se face loc construirii de locuinţe pentru clasa de mijloc. După cum sublinia urbanistul Ananya Roy, „frontiera teritorială a oraşului Calcutta a ajuns să fie definită prin cicluri continue de amenajări de spaţii de locuit pentru săraci, urmate de expulzarea acestora, necesară pentru construirea de noi cartiere destinate celor cu bani, ca apoi să aibă loc noi amenajări provizorii de locuinţe pentru săraci, care nu prind rădăcini, fiind din nou mutaţi pentru a face loc cartierelor destinate celor avuţi”.1) Acelaşi lucru se întâmplă şi în Angola, unde partidul aflat la conducere, pe vremuri „marxist”, MPLA (Mişcarea populară de eliberare a Angolei) nu dă dovadă de niciun pic de milă când trebuie să expulzeze mii de săraci ce locuiesc în magherniţele din Luanda. După cum explică Tony Hodges, reprezentant al Intelligence Unit, colaborator al publicaţie The Economist,1 ‘între 80 şi 90% de oameni locuiesc în amenajări improvizate sau locuinţe ce nu au niciun statut legal limpede. (…) Problema este şi mai gravă pentru cei ce locuiesc în bidonville-urile din zonele cartierelor periferice, zone în care se află, în prezent, majoritatea celor care s-au stabilit la oraş. în aceste îngrămădiri de locuinţe ilegale se află un număr colosal de oameni care nu au un adăpost, majoritatea fiind aşa-numiţii deslocados sau cei veniţi de la ţară care, neavând documente legale, nu se pot bucura definitiv de locuinţele pe care le ocupă. Ei trăiesc cu teama că, în fiecare zi, pot fi expulzaţi”. Frica este justificată: în iulie 2001, guvernele provinciilor au trimis poliţia înarmată şi buldozere pentru a alunga peste 10.000 de familii din bidonville-ul apărut în cartierul Boavista, aflat pe malul golfului Luandei, pentru a elibera terenul necesar implementării unui program imobiliar destinat construirii unui cartier de lux. Doi locuitori ai bidonville-ului au fost împuşcaţi, restul fiind urcaţi cu forţa în camioane şi duşi la ţară, unde au fost abandonaţi la patruzeci de kilometri de fostele lor locuinţe, nimeni neinteresându-se de soarta care-i aştepta.2) Pe ani şi oraşe ce au cartiere cu bidonville-uri, numărul expulzaţilor se prezintă astfel: 1950, Hong Kong – 107.000 expulzaţi; 1965 -1974, Rio de Janeiro – 139.000; 1972 -1976, Dakar – 90.000; 1976, Bombay -70.000; 1986 – 1992, Saint-Domingue -180.000; 1988, Seul – 800.000; 1990, Lagos – 300.000; 1990, Nairobi – 40.000; 1995 – 1966, Rangoon – 1.000.000; 1995, Pekin – 100.000; 2001 – 2003, Jakarta – 500.000; 2005, Harare – peste 750.000. Sursa pentru aceste cifre sunt datele publicate în diferite ziare, mult prea numeroase pentru a mai fi citate.
Dar, fără dubiu în China – un Stat ce continuă să se considere „socialist”, deşi a permis creşterii urbane să provoace deplasarea forţată a milioane dintre foştii săi eroi istorice – deci, în această ţară se manifestă cele mai incredibile contradicţii dintre ideologia reziduală şi actuala practică socială.
1) Ananya Roy, „The Gentleman’s City: Urban Informality in the Calcutta of New Communism” in Ananya Roy şi Nezar Al Sayyad (sub coordonarea lui), Urban Informality, op. cit., p. 159.
2) Tony Hodges, Angola, op. cit., p. 30-31.
Tradus din franceză de Mircea COTÂRŢĂ special pentru tinerii ce vor să devină politicieni, în speranţa că nu vor fi la fel de limitaţi intelectual ca cei mai mulţi dintre actualii politicieni, cu funcţii de decizie, din Parlamentul, prefecturile, consiliile judeţene sau locale şi primăriile României, spre paguba oamenilor simpli.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Psihologia politica şi apărarea sociala (CIV)

de Gustave Le Bon_ în ciuda aparentelor instincte revoluţionare pe care, se crede că le-ar avea masele, în realitate, acestea nu cer decât un singur lucru: să se supună. Toate evenimentele istorice ale lumii dovedesc acest lucru. Munitorii cei mai violenţi se potolesc imediat de cum aud sunetul fluierului de […]