Published On: joi, mart. 14th, 2019

Cea mai rea dintre toate lumile posibile(63) De la explozia urbana la Bidonville-ul Global

nichiduta.ro

de Mike Davis_
Specula ilegală cu terenurile periferice a devenir, în paralel, unul din modurile principale de manifestare a corupţiei practicate în China. „Într-un sat din bogata provincie Sichuan, se poate citi în New York Times, fermierii s-au trezit că au primit 3.040 pe mu, pentru ca ulterior să vadă că aceleaşi parcele au fost revândute de funcţionari din oraş la diferiţi antreprenori, la preţul de 122.000 de dolari parcela”. Un bătrân ţăran a reclamat că „funcţionarii au luat terenurile pentru a se construi clădiri pe ele şi au băgat în propriul buzunar toţi banii încasaţi în urma tranzacţiilor”. În cursul unui incident asemănător, în provincia Shanxi, unei femei care protesta, un cadru al Partidului comuniste i-a spus: „Scursura dracului, crezi că te poţi opune autorităţilor oraşului? Nici tu, nici cei care au venit cu tine nu aveţi nicio şansă de a obţine ceva”. 1)
În Bamako, statul african Mali, unde terenurile aparţinând municipalităţii coexistă cu cele proprietate privată, terenurile de la periferia acestui oraş pot fi oricând subdivizate, în funcţie de nevoile ce se ivesc, conform obiceiului pământului, de către şi pentru şefii de familie. Dar, la fel ca şi în cazul oraşului Karachi, noua castă de birocraţi a deturnat sistemul. „Două treimi din parcelele alocate, notează cercetătorul August van Westen, au fost folosite pentru revânzarea speculativă şi nu pentru construirea de locuinţă destinată familiei proprietarului. Problema este existenţa în paralel a două moduri de alocare de terenuri – un sistem, pe vremuri, egalitar, bazat pe subdivizarea în parcele şi o piaţă strict comercială de vânzare bazându-se pe titlurile de proprietate deja înregistrate – a creat un context în care este relativ uşor să obţi profituri considerabile.” Astfel, negustorii şi funcţionarii se transformă în proprietari pământuri aflate intravilan beneficiind de profituri de pe urma rentelor, în timp ce din ce în ce mai mulţi rezidenţi devin fie simpli locatari plătitori de chirii, fie locuitori „ai locuinţelor construite ilegal (…) devenind, din punct de vedere politic, ostateci ai unor grupuri din cadrul establishment-ului de partid, care îi jupoaie fără milă de bani.” 2)
De fapt, chiar ocuparea de locuinţe, fără acte de proprietate, legale, devine o strategie clandestină pentru manipularea preţurilor chiriilor, practicată de elitele urbane. Într-un studiu despre Lima, efectuat în anii 1970, geograful Manuel Castells a descris modul cum proprietarii de terenuri îi folosesc pe squatteri pe post de pionieri urbani.
„Proprietarii de terenuri şi antreprenorii privaţi de multe ori s-au folosit de squat-teri pentru a forţa intrarea unor terenuri pe piaţa imobiliarelor, obţinând astfel de la autorităţi aprobarea pentru instalarea unor infrastructuri urbane de bază, chipurile în folosul squatterilor, ceea ce a produs creşterea valorii terenurilor respective şi a deschis drumul pentru profitabile operaţiuni de construire de imobile. După ce proprietarii şi-au atins scopul, squatterii sunt expulzaţi, fiind obligaţi s-o ia de la capăt cu ocuparea altor terenuri, la periferia altui oraş care, tot datorită lor se extinde spre profitul altor proprietari de parcele de pământ, destinat apoi construirii de imobile ce vor fi vândute profitabil”. 3)
1) „Farmers Being Moved Aside by China’s Booming Market in Real Estate”, New York Times, 8 decembrie 2004.
2) August van Westen, „Land Supply for Low-Income Housing: Bamako” in Paul Baross şi Jan van der Linden (coordonat de), The Transformation of Land Supply System in Third World Cities, op. cit., p. 93 şi p. 101-102.
3) Manuel Castells, The City and the Grassroots: A Cross-Cultural Theory of Urban Social Movements, New York, 1983, p. 191.
Tradus din franceză de Mircea COTÂRŢĂ special pentru tinerii ce vor să devină politicieni, în speranţa că nu vor fi la fel de limitaţi intelectual ca cei mai mulţi dintre actualii politicieni, cu funcţii de decizie, din Parlamentul, prefecturile, consiliile judeţene sau locale şi primăriile României, spre paguba oamenilor simpli.

eJobs

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

noriel.ro