Cea mai rea dintre toate lumile posibile(62) De la explozia urbana la Bidonville-ul Global

de Mike Davis_
„57% din locuinţele unui bidonville din Nairobi, scriu cercetătorii ONU într-un alt studiu, sunt proprietatea politicienilor şi înalţilor funcţionari, aceste magherniţe fiind investiţia cea mai rentabilă din tot oraşul. Un proprietar-exploatator ce cumpără o magherniţă de o sută de metri pătraţicu 160 de dolari, îşmoate recupera cheltuiala în câteva luni”.1)
După cum se vede din aceste exemple specifice oraşului Nairobi, specula funciară poate fi profitabilă, chiar dacă ea are loc pe ternuri ce aparţin oficial domeniului public – Egipt, Pakistan, China şi Mali oferă multe alte exemple din acest domeniu al speculei. „în ceea ce priveşte Cairo, scrie arhitectul urbanist Khaled Adham, vânzarea de terenuri publice a dus la transferul masiv al deşertului ce înconjuară oraşul, astfel încât parcele din acesta au trecut din spaţiul public, în cel privat”. Beneficiarii acestui transfer, adaugă el, sunt „o nouă categorie de antreprenori din ce în ce mai mult legaţi, prin interese personale, de Stat, decât de multinaţionale”. Unele personalităţi de rang înalt ale regimului Mubarak sunt bănuite de a fi avut interese clandestine în întreprinderi ce construiesc cartiere la periferia oraşului Cairo, în zona de deşert, la vest de piramidele din Gizeh.2)
Karachi este înconjurat de terenuri publice ce se presupune că sunt sub controlul firmei Karachi Development Authority. Totuşi, cum aceasta, conform lui Peter Nientied şi Jan van der Linden, ” a eşuat complet în acţiunea demarată pentru a furniza terenuri pe care să se construiască locuinţe pentru cei cu venituri mici”, perferia respectivă a fost ilegal împărţită în parcele, după cum deja s-a precizat, de către sindicatele functionar-ilor publici, de către poliţişti corupţi şi de către intermediari, cunoscuţi sub denumirea de „dalals”. Până la urmă, locuitorii bidonville-urilor au ajuns în situaţia de a închiria locuinţele care iniţial le erau destinate, urmând să le fie atribuite gratuit, ceea ce nu s-a mai întâmplat din cauza corupţie răspândite la toate nivelele. „Această operaţiune fiind ilegală în ansamblul ei, solicitările de locuinţe erau mai degrabă expresia acordării de favoruri, decât a respectării unor drepturi legale, ce ar fi îndreptăţit pe unii să intre în posesia unei locuinţe.” 3) La fel se petrec lucrurile la Hyderabad, localitate studiată de Erhard Berner, unde „uzurpatori ai dreptului de a deţine un loc de construit casă, strâns legaţi de Biroul de control al veniturilor” au reuşit să detuneze un ambiţios program de locuinţe destinate săracilor, reuşind astfel să stoarcă de la aceştia chirii ilegale şi să fure vaste întinderi de terenuri publice. „Crearea unui post de poliţie, explică Berner, nu a făcut decât să înrăutăţească şi mai mult situaţia, deoarece politiştii, în loc să ajute la respectarea drepturilor săracilor, a trecut de partea sindicatului, începând să-i sâcâie şi hărţuiască pe cei cărora iniţial, locuinţele le erau destinate gratuit.” 4)
– Ultimul citat din „Cea mai rea dintre toate lumile posibile (61), „Dămboviţa” nr. 7684, sâmbătă 9 martie 2019, este din Patrick Wasike, ‘The Redevelopment of Large Informal Settlements in Nairobi”, Ministerul Drumurilor şi Lucrărilor Publice, Kenya.
1) Citat din Davan Maharaj, „Living on Pennies”, partea a 4-a, Los Angeles Times, 16 iulie 2004.
2) Khaled Adham, „Cairo’s Urban Déjà vu”, in Yasser Elsheshtawy (coordonat de), Planning Middle Eastern Cities: An Urban Kaléidoscope in a Globalizing World, Londra, 2004, p. 157.
3) Peter Nientied şi Jan van der Linden, „The Role of the Gover nment in the Supply of Legal and Illegal Land in Karachi”, in Robert-Jan Baken şi Jan van der Linden (sub coordonarea lui), Land Delivery for Low Income Groups in Third World Cities, op., cit., p. 230 şi p. 237-238.
4) Erhard Berner, „Learning from Informal Markets”, art. cit., p. 241.
Tradus din franceză de Mircea COTÂRŢĂ special pentru tinerii ce vor să devină politicieni, în speranţa că nu vor fi la fel de limitaţi intelectual ca cei mai mulţi dintre actualii politicieni, cu funcţii de decizie, din Parlamentul, prefecturile, consiliile judeţene sau locale şi primăriile României, spre paguba oamenilor simpli.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Psihologia politica şi apărarea sociala (LXXXIX) (urmare din nr. 7684, sâmbătă 9martie)

de Gustave Le Bon_ Când un regim politic şi social este inevitabil, până la urmă îl accepţi, dar trebuie să încerci permanent să-l ameliorezi ca finalitate funcţională. Se poate ameliora regimul parlamentar prin folosirea unui mod de alegere a deputaţilor care să le dea acestora din urmă o oarecare independenţă […]