Cea mai rea dintre toate lumile posibile (25) De la explozia urbană la bidonville-ul global

de Mike Davis_
De fapt, locatarii sunt de cele mai multe ori foarte invizibili şi neputincioşi decât locuitorii bidonville-urilor. în caz de restructurare sau expulzare, adesea ei nu sunt eligibili pentru a fi despăgubiţi sau redestribuiţi să locuiască în alte locaţii. Spre deosebire de locuitorii magherniţelor din Berlin sau New York, de la începutul secolului al XX-lea, ce dădeau dovadă de o puternică solidaritate împotriva celor numiţi negustorii de somn, locatarii din magherniţele de astăzi de cele mai multe ori nu au puterea necesară de a înfiinţa asociaţii de locatari sau de a organiza grevele de protest pentru locuri de dormit. După cum au remarcat doi mari specialişti în locuinţe pentru dormit, „locatarii sunt risipiţi în locaţii instabile cu o foarte mare gamă de aranjamente locative ilegale diferite şi sunt, adesea, incapabili să se organizeze în grupuyri de presiune prin care se pot proteja singuri”. 1)
Marile bidonville-uri periferice, mai ales cele din Africa, sunt de cele mai multe ori patchwork-uri 2) complexe de reţele familiare, de sisteme de uzufruct şi relaţii de locaţie. Diana LeeSmith, una dintre fondatoarele Mazingira Institute din Nairobi, a efectuat un studiu aprofundat la Korogocho, imens bidonville situat pe marginea orientală a oraşului Nairobi. S-a constatat că bidonville-ul Korogocho este alcătuit din şapte sate ce oferă nenumărate exemple de moduri de închiriere şi de locaţii diferite. Gro-gan, satul cel mai sărac şi mizerabil dintre cele şapte are locuinţe din carton presat cu o singură încăpere, fiind de regulă locuite de familii conduse de mame celibatare expulzate dintr-un bidonville mai vechi, aflat mai aproape de centrul oraşului. Cu aspectul său de sat de cazarme, Githaa, în schimb, „este un sat în întregime speculativ, construit de antreprenori cu un scop lucrativ”, chiar dacă terenurile sunt proprietate publică. Dandora este un program de împărţire a terenului în loturi prevăzute cu servicii publice unde un proprietar din doi este, în prezent, o persoană ce poate închiria, dar care, deocamdată nu ocupă, încă, spaţiul respectiv Lee-Smith a scos în evidenţă faptul că mica proprietate şi mica subînchiriere sunt importante strategii de îmbogăţire pentru cei săraci şi că proprietarii unei astfel de locuinţe ajung repede să-i exploateze pe cei mai săraci decât ei. în ciuda imaginii eroice a tenacităţii squatterului proprietar-ocupant al unei parcele, unde construieşte prin forţe proprii o locuinţă, realitatea din Korogocho şi din alte bidonville-uri de la marginea oraşului Nairobi este cea a dezvoltării scăpate de sub control a închirierii şi micii exploatări.
După ce a trecut de la statutul de periferie la cel de oraş satelit cu aproape două milioane de locuitori, Soweto oferă un larg spectru al statutelor de locuire. Două treimi din rezidenţii săi trăiesc fie în locuinţe proprietate privată, în sectorul legal (clasa de mijloc a cadrelor şi a celor liber profesionişti) sau, de cele mai multe ori, în locuinţe oferite de municipalitate (clasele muncitoare tradiţionale). Rezidenţii din clasa muncitoare au construit în fundul curţii barăci ilegale pe care le închiriează familiilor mai tinere sau celibatarilor.
1) Alain Durand-Lasserve şi Lauren Royston, ” International Trends and Country Contexts”, in Alain Durand-Lasserve şi Lauren Royston (sub coordonarea lui), Holding Their Ground, op. cit., p. 7.
2) patchwork – peticire
Tradus din franceză de Mircea COTÂRŢĂ special pentru tinerii ce vor să devină politicieni, în speranţa că nu vor fi la fel de limitaţi intelectual ca cei mai mulţi dintre
actualii politicieni, cu funcţii de decizie, din Parlamentul, prefecturile, consiliile judeţene sau locale şi primăriile României, spre paguba oamenilor simpli.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Renunţaţi la IMPROVIZAŢII -Protejaţi-vă viaţa şi bunurile!

Având în vedere temperaturile scăzute din ultima perioadă, mai ales pe timpul nopţii, pentru asigurarea confortului termic în locuinţe, majoritatea cetăţenilor au început să utilizeze mijloacele de încălzire locală avute la dispoziţie. Din păcate, unele persoane fără posibilităţi mai recurg şi la instalaţii de încălzire cu improvizaţii, confecţionate în regim […]