Ce Aduce nou Legea pensiilor private?

Ş.E.

pensionar11Ministerul Muncii a elaborat noua lege a pensiilor private. Printre altele, actul legislativ stabileşte reguli privind sistemul de plată a pensiilor private, categorii de pensii private şi introduce noi principii prudenţiale şi cerinţe minime de funcţionare pentru furnizorul de pensii private.
Pe înţelesul tuturor, principalele noutăţi din lege înseamnă că se înfiinţează fondurile de furnizare a pensiilor private, care trebuie să aibă minimum 100.000 de membri. Fondul de furnizare a pensiilor private nu poate fi declarat în faliment. Furnizorul de pensii private stabileşte cuantumul pensiei private, prin calcul actuarial, pe baza activului personal net, aflat în contul participantului. Pensia privată poate fi pensie viageră sau pensie limitată, precum şi alte tipuri de pensii reglementate prin normele Comisiei.
în ceea ce priveşte solvabilitatea fondului de furnizare a pensiilor private, proiectul precizează că: rata de finanţare trebuie să fie tot timpul cel puţin egală cu 105%; capitalul social subscris trebuie să fie de cel puţin cinci milioane de euro. Furnizorul de pensii private investeşte activele fondului de furnizare a pensiilor private în: conturi şi depozite în lei la bănci în cunatum de până la 20% din valoarea totală a activelor; titluri de stat din România şi din Europa de până la 70% din active; titluri de stat din afara Europei, tranzacţionate pe pieţe reglementate şi care îndeplinesc cerinţele de rating prevăzute de normele Comisiei, în procent de până la 15% din active; obligaţiuni locale sau municipale de până la 20% din active; obligaţiuni sau acţiuni ale organismelor străine neguvernamentale tranzacţionate pe pieţe reglementate şi care îndeplinesc cerinţele de rating, în procent de până la 10% din active; alte forme de investiţii prevăzute de Comisie.
Investiţiile activelor fondurilor de furnizare a pensiilor private şi rezultatele investirii sunt scutite de impozit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

RAPORTUL DE CONFORMITATE PRIVIND ROMÂNIA

Grupul Statelor împotriva Corupţiei (GRECO), organism al Consiliului Europei, a publicăt Raportul de conformitate privind România din cea de-a treia rundă de evaluare. Raportul, adoptat la Strasbourg la data de 7 decembrie 2012, analizează modul de implementare a recomandărilor formulate României în Rapoartele de Evaluare pe cele două teme supuse […]