Casa Judeţeană de Pensii Dâmboviţa prejudiciată cu suma de 50.532.591 lei

I.B.

ajofmUn asistent social principal în cadrul Cabinetului de expertiză medicală şi recuperare a capacităţii de muncă Moreni, judeţul Dâmboviţa, este cercetat penal pentru luare de mită, în formă continuată şi abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată şi continuată ce se presupune că a ajutat peste 3000 de persoane să obţină pe nedrept pensii medicale. Prejudiciul adus statului este estimat de anchetatori la 50.532.591 lei: „Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Ploieşti au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatei BĂLEANU MARIA, la data săvârşirii faptei asistent social principal în cadrul Cabinetului de expertiză medicală şi recuperare a capacităţii de muncă Moreni, judeţul Dâmboviţa, în sarcina căreia s-a reţinut săvârşirea infracţiunilor
de:
– luare de mită, în formă continuată (106 acte materiale), – abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată şi continuată (3030 acte materiale).
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt: În perioada 1993-2007, inculpata Băleanu Maria, în calitate de asistent social principal în cadrul Cabinetului de expertiză medicală şi recuperare a capacităţii de muncă Moreni, în mod repetat, prin încălcarea atribuţiilor de serviciu privind încadrarea unei persoane în grad de invaliditate, rezultate din fişa postului, a contribuit la stabilirea unor grade de invaliditate şi la eliberarea deciziilor asupra capacităţii de muncă pentru un număr total de 3030 persoane. Aceste documente au fost eliberate în alte condiţii decât cele prevăzute de lege, respectiv :
– prin falsificarea deciziilor asupra capacităţii de muncă, fie prin plăsmuire, fie prin efectuarea de menţiuni nereale în conţinutul acestora,
– prin emiterea unor decizii asupra capacităţii de muncă în absenţa titularului, în vederea examinării de către medicul expert al asigurărilor sociale ori în lipsa documentelor medicale care să susţină diagnosticul stabilit,
– prin necomunicarea Casei Judeţene de Pensii Dâmboviţa a listei persoanelor care nu s-au prezentat la termenul de revizuire anual.
Prin aceste mecanisme, inculpata Băleanu Maria a prejudiciat Casa Judeţeană de Pensii Dâmboviţa cu suma de 50.532.591 lei, reprezentând plata, pe nedrept, către beneficiari, a unor prestaţii sociale cu titlu de pensie de invaliditate.
În aceeaşi perioadă şi în acelaşi scop, inculpata Băleanu Maria, în mod repetat, a pretins şi primit, de la un număr de 106 persoane, sume de bani şi bunuri în cuantum total de 41.762 lei.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Dâmboviţa, cu propunere de confiscare asumei de 41.762 lei primită de inculpată cu titlu de mită şi de desfiinţare a înscrisurilor falsificate.
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”, se arată în comunicatul DNA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Hoţii de lemne se pare că au făcut pact cu pădurarul

O pădure care se întinde pe o suprafaţă de aproximativ 20 de nectare, în zona Hanul Logofătului, comuna Dragomireşti dispare pe zi ce trece. Hoţii fac jaf în această pădure privată care nu este păzită. Ceea ce este mai grav se pare că hoţii sunt pe mână cu pădurarii. Jandarmii […]