Casa de Asigurări de Sănătate, 20 de ani de activitate

Anul acesta, alături de centenarul Marii Uniri, CNAS marchează şi 20 de ani de activitate, în luna decembrie 1998 având loc prima şedinţă a Consiliului de Administraţie. Înfiinţarea instituţiei a fost prevăzută în Legea 145/1997, iar CNAS şi-a început efectiv activitatea la 1 ianuarie 1999, după un an de pregătire a structurilor funcţionale necesare. Se prelua astfel cea mai mare parte a finanţării unui sistem sanitar instabil, care ameninţa să se dezintegreze, deoarece vechile mecanisme moştenite din perioada comunistă nu mai funcţionau, dar nici nu apăruseră noile structuri adaptate economiei de piaţă. CNAS avea misiunea de a pune în practică concepte precum principiul solidarităţii şi subsidiarităţii în colectarea şi utilizarea fondurilor sau dreptul alegerii libere de către asiguraţi a medicului, a unităţii sanitare şi a casei de asigurări de sănătate. Totodată, prin separarea finanţatorului de deţinătorii instituţionali de structuri sanitare, se creau bazele unui tratament echitabil al tuturor categoriilor de parteneri contractuali.
Chiar şi la o analiză sumară se poate observa că în cei 20 de ani de activitate, CNAS a înregistrat progrese semnificative în acoperirea nevoilor de sănătate ale populaţiei. Dacă în primul an de funcţionare, instituţia dispunea de sub un miliard de euro pentru medicamente, dispozitive şi servicii medicale, la ora actuală bugetul anual este de peste 7 miliarde euro. Putem spune că instituţia a ajuns la vârsta maturităţii, iar evoluţia a fost exponenţială în aceste două decenii. Chiar dacă bugetul de care dispunem este încă insuficient în comparaţie cu nevoile de servicii de sănătate din România, saltul este uriaş, cu atât mai mult cu cât această creştere de finanţare anuală a sistemului de sănătate din România este cu mult peste creşterea economică a ţării din ultimele două decenii.
Furnizarea medicamentelor, dispozitivelor şi serviciilor medicale necesare celor peste 17 milioane de persoane asigurate din România se efectuează de cei peste 25.000 de furnizori aflaţi în contract cu cele 43 de case de asigurări de sănătate din subordinea CNAS (10.148 cabinete de medicină primară, 3.164 cabinete de medicină clinică clinică de specialitate din ambulatoriu, 1.287 furnizori de servicii paraclinice, 3.151 cabinete de medicină dentară, 663 spitale, 3.870 farmacii, 2.582 furnizori de dispozitive medicale, 575 unităţi de medicină fizică şi de reabilitare, etc). La momentul debutului, instituţia nu derula niciun program naţional de sănătate, nu acoperea financiar concediile şi indemnizaţiile medicale, iar posibilitatea dezvoltării unui sistem informatic părea un deziderat greu de atins. La ora actuală, CNAS a reuşit să dezvolte şi are în plan extinderea sistemului informatic, rambursează concediile şi indemnizaţiile medicale şi are în derulare 14 programe La momentul debutului, instituţia nu derula niciun program naţional de sănătate, nu acoperea financiar concediile şi indemnizaţiile medicale, iar posibilitatea dezvoltării unui sistem informatic părea un deziderat greu de atins. La ora actuală, CNAS a reuşit să dezvolte şi are în plan extinderea sistemului informatic, rambursează concediile şi indemnizaţiile medicale şi are în derulare 14 programe virale C şi a început să finanţeze un nou tip de servicii medicale, cele în scop diag-nostic-caz. Printre cele mai recente dezvoltări ale programelor naţionale se numără introducerea senzorilor electronici de măsurare continuă a glicemiei şi a pompelor automatizate de insulină pentru bolnavii de diabet, iar pentru bolnavii cu amiotrofie spinală, începerea finanţării şi asigurării efective a tratamentului cu un medicament de ultimă generaţie care dă speranţe la o viaţă normală tuturor pacienţilor afectaţi.
CNAS îşi va continua şi în viitor misiunea de principal finanţator al serviciilor de sănătate din România, centrându-şi activitatea pe necesitatea de a răspunde optim nevoilor reale ale persoanelor asigurate, pe creşterea calităţii acestor servicii, pe modernizarea şi informatizarea sistemului sanitar. Instituţia intenţionează totodată să pună un accent mai mare pe prevenirea şi depistarea precoce a îmbolnăvirilor, ca modalitate de minimizare a pierderilor evitabile de vieţi omeneşti şi de ani activi, precum şi a costurilor sociale asociate, dar şi de maximizare a eficienţei utilizării fondurilor de care dispune sistemul de asigurări sociale de sănătate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Urmărire ca-n filme, focuri de armă, accident şi suspecţi prinşi de poliţiştii dâmboviţeni

Poliţiştii din Dâmboviţa au reuşit să pună mâna pe doi bărbaţi şi o femeie, suspectaţi de poliţiştii din Argeş că ar fi comis mai multe furturi din locuinţe. Din informaţiile pe care le deţinem, doi bărbaţi şi o femeie din Argeş au fost prinşi de poliţiştii din Dâmboviţa în zona […]