Casă cuprinsă de flăcări, la Răzvad

În mai puţin de o săptămână, o altă casă din comuna Răzvad a fost cuprinsă de flăcări din cauza unui incendiu de vegetaţie. Mai clar, incendiul a pornit de la o propritate vecină unde s-a făcut focul pentru arderea unor resturi vegetale. Din cauza vântului, focul s-a extins la casa vecină unde flăcările au mistuit o anexă gospodărească şi 250 mp de la acoperişul casei. La faţa locului au ajuns în primă fază pompierii de la Serviciul Voluntar Gura Ocniţei iar la scurt timp au sosit şi trei autospeciale de la ISU Dâmboviţa. La faţa locului au fost şi autorităţile din Răzvad.
STOP incendiilor de vegetaţie!
Odată cu încălzirea vremii, cetăţenii au început curăţenia de primăvară prin gospodării, grădini şi terenuri, dar îngrijorător este faptul că această activitate, care presupune arderea resturilor vegetale şi a vegetaţiei uscate, se face fără respectarea prevederilor legale care reglementează modul cum se efectuează aceste arderi.
Legislaţia în vigoare stipulează foar clar:
– arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale este strict interzisă dacă nu se impune ca o măsură excepţională în cazuri de carantină fitosanitară, pentru prevenirea răspândirii unor boli sau dăunători specifici, conform standardelor privind bunele condiţii agricole şi de mediu ale terenurilor (GAEC 6.2), reglementate prin Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 352/2015; – arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se poate executa numai cu acordul autorităţii competente pentru protecţia mediului şi după informarea serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă, cu respectarea reglementărilor privind utilizarea focului deschis conform Ordinului ministrului internelor şi reformei administrative şi al ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 605/579/2008, precum şi Ordinului ministrului administraţiei şi internelor nr.163/2007-art.97.
De asemenea, este interzis ca aceste activităţi să se efectueze în condiţii de vânt, pe timp de noapte sau în perioadele de caniculă şi secetă prelungită.
Utilizarea focului deschis pentru curăţarea terenurilor în condiţii de vânt şi fără respectarea măsurilor obligatorii de protecţie favorizează propagarea incendiilor la locuinţele oamenilor, proprietăţi sau la fondul forestier.
Incendiile de vegetaţie uscată care se produc în apropierea căilor de circulaţie, pot constitui cauze ale unor accidente rutiere, soldate cu pierderi de vieţi omeneşti, ca urmare a scăderii vizibilităţii pe drumurile publice.
Arderea vegetaţiei uscate provoacă şi efecte negative solului. Odată cu arderea resturilor vegetale, se distruge şi microfauna folositoare de la suprafaţa solului şi evaporarea apei din stratul superior al solului.
Având în vedere creşterea alarmantă a numărului de incendii de vegetaţie din ultima perioadă, ISU „Basarab I” Dâmboviţa face apel la cetăţenii dâmboviţeni să înceteze a mai da foc vegetaţiei uscate.
Trebuie conştientizat faptul că aceste incendii reprezintă un pericol pentru viaţă, bunuri şi mediu, fiind o ameninţare pentru siguranţa cetăţenilor şi a gospodăriilor acestora, iar pentru stingerea acestora se consumă o cantitate mare de carburanţi, necesitând implicarea unui număr mare de resurse umane şi materiale.
Nerespectarea prevederilor legale privind interzicerea arderilor de vegetaţie uscată atrage după sine aplicarea de sancţiuni contravenţionale, cu amenzi cuprinse între 1.000 – 6.000 lei pentru persoane fizice, respectiv între 25.000 -50.000 lei pentru persoane juridice. De asemenea, incendierile din ariile protejate constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an.
Cetăţeni, nu uitaţi! Printr-un comportament preventiv, vă protejaţi viaţa şi bunurile materiale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

ALEGE VIAŢA - ACŢIUNEA T.I.S.P.O.L. SPEED

Începând din această noapte, poliţiştii rutieri din toate statele Uniunii Europene vor acţiona simultan, pentru depistarea celor care depăşesc viteza legală. Este vorba despre acţiunea Speed Marathon, pentru reducerea numărului de accidente rutiere produse pe fondul nerespectării vitezei. Controalele Poliţiilor Rutiere din Europa vizează respectarea regimului legal de viteză şi […]