Published On: joi, apr. 12th, 2018

Căpuşele, un pericol public

nichiduta.ro

Odată cu venirea temperaturilor ridicate, căpuşele încep să se înmulţească, datorită căldurii şi umezelii din atmosferă. Cu toţii riscăm să fim muşcaţi de această insectă periculoasă. Iată ce trebuie să faci în cazul în care se va întâmpla acest lucru!
Căpuşele trăiesc în iarbă, în locuri umede şi pe animale, de aceea trebuie să fim atenţi pe unde umblăm. Aceste insecte periculoase pot răspândi virusul encefalitei, boala Lyme sau tifosul. Muşcătura lor poate fi fatală, dacă nu este tratată la timp. Desigur, nu toate căpuşele sunt periculoase.
Iată ce reguli trebuie să urmezi pentru a te proteja de căpuşe:
– poartă şosete înalte şi încălţăminte închisă pe picior;
– pulverizează ulei de levănţică puternic parfumat pe glezne şi pe gambe, deoarece aroma acestuia îndepărtează insectele;
– poţi folosi şi uleiul de mentă, de eucalipt sau de citrice, mai ales pentru copiii mici, care este posibil să fie alergici la parfumul de lavandă;
– nu te aşeza direct în iarbă, mai bine foloseşte o pătură sau o saltea subţire din izopren;
– verifică des picioarele, braţele sau abdomenul, mai ales în cazul copiilor, dacă se joacă în iarbă.
Căpuşele sunt de mai multe specii, forme şi culori, dar pot fi recunoscute uşor după corpul lor rotund şi după modul în care îşi înfig tot capul sub piele. Din păcate, muşcătura lor nu doare la început, pentru că injectează sub piele o substanţă care amorţeşte zona.
În cazul în care ai fost muşcat de o căpuşă, prinde cu grijă corpul cu o pensetă şi trage uşor afară, să nu rămână capul înăuntru.
Mergi apoi la primul spital, să îţi fie dezinfectată rana şi să primeşti îngrijirile medicale specifice. Nu curăţa rana acasă, pentru că rişti să te infectezi mai rău! Aplică doar puţină betadină şi cere sprijinul celui mai apropiat medic.

eJobs

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

noriel.ro