Căpitanul CSM-ului spune adio naţionalei ULTIMUL MECI AL ANCĂI STOENESCU SUB TRICOLORCăpitanul CSM-ului spune adio naţionalei ULTIMUL MECI AL ANCĂI STOENESCU SUB TRICOLOR

Mihai ROŞOIU

Reprezentativa feminină de baschet a României a dispus, miercuri seara, în Sala Sporturilor „Horia Demian” din Cluj-Napoca, de selecţionata similară a Finlandei, cu scorul de 71-60 (21-25, 79, 14-13, 29-13), în ultimul meci din grupa E a FIBA Women’s Eurobasket 2019 Qualifiers. Acvilele s-au clasat pe locul 3 în Grupa E şi au ratat, astfel, calificarea la turneul final european, însă, la final, publicul clujean a oferit cu generozitate ropote de aplauze celei mai titrate baschetbaliste din ţară, Ancuţa Stoenescu, aflată la ultimul meci în tricoul reprezentativei.
Miercuri seara, aproximativ 1.000 de spectatori au urmărit din tribunele Sălii Sporturilor „Horia Demian” din Cluj-Napoca ultima partidă a naţionalei feminine a României din campania de calificare la Women’s Eurobasket 2019, Acvilele pregătite de antrenorul Dragan Petricevic primind replica selecţionatei Finlandei. Un joc fără o miză importantă, întrucât ambele naţionale ieşiseră din cursa pentru turneul final continental ce va fi găzduit de Serbia şi Letonia, dar cu o însemnătate pentru istoria baschetalistică internă, deoarece a fost meciul de retragere al celei mai titrate jucătoare din ţara noastră, Ancuţa Stoenescu. De altfel, lipsa mizei sportive şi-a pus destul de serios amprenta pe jocul din teren, debutul nefiind deloc favorabil naţionalei României, care parcă a fost luată prin surprindere de vizitatoarea nordică în prima parte a jocului. Cu foarte multe tinere în echipă şi fără coordonatoarea de joc Annemarie Părău, „Acvilele” au fost de nerecunoscut în primele două sferturi, şi doar evoluţia bună a Gabrielei Mărginean (25 p), care şi-a etalat din nou valoarea şi a realizat o opoziţie puternică în faţa nordicelor, a făcut ca diferenţa de scor să nu fie net favorabilă acestora. Scor la pauză, 29-34, iar Finlanda nu părea deloc dispusă să fie depăşită, mai ales că tânăra de numai 18 ani şi 1,63 m, Sara Bejedi, a prins o zi de excepţie şi a marcat 21 puncte (3×3).
La revenirea de la vestiare, Acvilele au tot încercat să preia conducerea, fără succes însă în cel de-al treilea sfert, care s-a încheiat tot cu Finlanda în avantaj: scor 43-47. Susţinute de public şi dornice să încheie campania cu o victorie, Acvilele au schimbat macazul în ultimele zece minute şi bazându-se pe o apărare mobilă şi mult mai agresivă, în care „veterana” Ancuţa Stoenescu a demonstrat că la 38 de ani mai are energie suficientă, au reuşit să revină în joc şi să preia conducerea pe tabelă graţie unor acţiuni parafate de tânăra loana Ghizila: scor 51-49 în min. 33. Din acel moment, România nu mai face paşi greşiţi şi reuşeşte să-si mărească avantajul până la final, ultimul fluier al arbitrilor consemând scorul de 7160 în favoarea reprezentativei ţării noastre.
Ancuţa Stoenescu a spus „adio” naţionalei
lmediat după finalul jocului, în aplauzele publicului, a avut loc o festivitate care a marcat retragerea Ancuţei Stoenescu de la echipa naţională după mai bine de două decenii petrecute sub tricolor. în faţa întregii asistente şi cu echipa naţională adunată la centrul terenului, preşedintele FRB, Horia Păun, i-a înmânat celei mai titrate jucătoare din România o plachetă şi un buchet de flori, în vreme ce în sală răsunau acordurile „Gladiator Theme” iar pe leduri rula mesajul „Mulţumim, Ancuţa!”. Vizibil emoţionată, Ancuţa Stoenescu a mulţumit tuturor celor care au sprijinit-o în carieră, după care a adresat un îndemn tinerelor jucătoare care preiau ştafeta şi şi-a finalizat mesajul cu „Hai România!”.
Tablou complet pentru Women’s Eurobasket 2019
Tot în această seară, fosta campioană europeană Franţa a pus la colţ Slovenia, baschetbalistele de Hexagon impunându-se foarte clar, cu scorul de 8844, o victorie care le-a adus calificarea la Women’s Eurobasket 2019 de pe prima poziţie a Grupei E.
Conform rezultatelor înregistrate în această seară, tabloul celor 16 echipe naţionale care vor evolua la turneul final continental de anul viitor arată astfel: Cehia, Franţa, Marea Britanie, ltalia, Muntenegru, Rusia, Spania şi Turcia (câştigătoarele grupelor), Belarus, Belgia, Ungaria, Slovenia, Suedia şi Ucraina (ocupantele celor mai bune locuri 2 în grupe), Serbia şi Letonia (gazdele competiţiei. Ţinând cont de coeficienţii prezentaţi de FlBA-Europe, naţionalele Greciei şi Bosniei&Herţegovina sunt marile învinse ale acestei seri, cele două clasându-se pe locul 2 în grupele lor, dar situându-se pe ultimele două poziţii într-un clasament separate al echipelor situate pe locul secund.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Divizia A1 de volei feminin continuă. CSM Târgovişte a stat!

Rezultatele etapei a 6-a din Divizia A1 la volei feminin (rundă programată de FR Volei pentru data de 24 noiembrie 2018): Sâmbătă 24 noiembrie 2018 Universitatea NTT Data Cluj – CSM Bucureşti 0:3 (21:25, 18:25, 13:25) CSU Belor Galaţi -Dinamo Bucureşti 1:3 (21:25, 19:25, 25:23, 15:25) CSM Volei Alba Blaj […]