Canicula, inamic pentru şoferi Efectele sale sunt ca ale stării de ebrietate

I.B.

caniculaDe la apariţia sistemelor de aer condiţionat la bordul maşinilor, cei care le au montate nu mai pot fără ele. Şoferii rezistă mai mult la volan şi reuşesc să fie atenţi o perioadă mai lungă. Dacă este de la sine înţeles că un pieton trebuie să umble pe caniculă cu capul acoperit, să poarte ochelari de soare, haine uşoare şi ample şi să se hidrateze regulat, aceleaşi reguli trebuie respectate când se aşează la volan. Mai surprinzător este însă un avertismentul lansat de specialişti. Când temperatura în habitatlul unei maşini este de 35 de grade, timpul de reacţie al conducătorului auto este cu 20% mai lent decât la 25 de grade. Acest risc echivalează cu conducerea maşinii cu o alcoolemie de 0,5 grame pe litru de sânge. Se recomandă prin urmare ca maşinile fără aer condiţionat să nu ruleze în orele cele mai călduroase şi să se oprească cât mai des pentru ca pasagerii să se hidrateze. Şi cei care beneficiază de aer condiţionat în maşină trebuie să aibă grijă să nu se trezească cu dureri de gât sau bronşită. Li se recomandă ca diferenţa de temperatură dintre interior şi exterior să nu depăşească 5 grade Celsius, mai ales în cazul călătoriilor cu opriri dese, care implică treceri de la frig la cald şi invers. În contextul prognozei meteorologice din această perioadă, cu temperaturi de peste 35 °C, Inspectoratul Naţional de Patrulare atenţionează conducătorii auto să respecte regulile necesare deplasării în condiţii de siguranţă pe drumurile publice.
Astfel, în cazul în care aţi hotărât să călătoriţi, poliţiştii recomandă şoferilor:
1. Să se asigure că au alimentat autoturismul cu combustibil suficient;
2. Să se asigure că au la îndemână apă potabilă, trusă medicală cu medicamentele necesare;
3. Din portbagajul maşinii să nu lipsească stingătorul de incediu;
De asemenea, şoferii cu afecţiuni medicale (cardiovasculare, neurologice etc.) sunt sfătuiţi să renunţe la conducerea autovehiculelor pe drumurile publice în orele amiezii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

"Zilele oraşului Răcari" la cea de-a şaptea ediţie

Invitaţi de la judeţ prefectul loan Marinescu, preşedintele CJ, Adrian Ţuţuianu, administratorul judeţului, Alexandru Oprea, inspectorul şcolar , ion Sorin, deputatul iulian Vladu, deputatul Georgică Dumitru şi oameni politici. În fiecare an, în luna august, de Sfântă Mărie Mare Primăria şi Consiliul Local Răcari, pregătesc cel mai important eveniment al […]