Candidaturile pentru Parlamentul European trebuie depuse şi înregistrate până pe 28 martie

Până la data de 28 martie trebuie depuse şi înregistrate candidaturile pentru alegerile europarlamentare care se desfăşoară în acest an pe 26 mai. Guvernul a adoptat cadrul general cu privire la alegerile pentru Parlamentul European care vor avea loc duminică, 26 mai. A fost aprobat şi programul calendaristic. Pentru a se asigura desfăşurarea scrutinului europarlamentar din 26 mai în afara oricăror dubii, va fi implementat sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal, sistem care a fost folosit şi la alegerile din 2016.
De asemenea, au fost aprobate bugetul şi cheltuielile, suma necesară pentru buna desfăşurare a scrutinului ridicându-se la 252.732.000 de lei.
Prin hotărârile de Guvern adoptate au fost stabilite modelul, dimensiunile, condiţiile de tipărire, de gestionare şi de utilizare a timbrului autocolant la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European din anul 2019, modelul de buletin de vot, de liste electorale şi cel al ştampilelor birourilor electorale, respectiv al celor cu menţiunea
„VOTAT”.
De asemenea, au fost stabilite atribuţiile şi sarcinile care revin Autorităţii Electorale Permanente, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Sănătăţii, Institutului Naţional de Statistică, Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, prefecţilor şi primarilor în pregătirea, organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru Parlamentul European din acest an.
În şedinţa de Guvern din 14 februarie au fost stabilite deja reglementări cu privire la garantarea organizării în mod liber, corect şi sigur a alegerile europarlamentare, prin măsuri de prevenire şi combatere a fraudelor electorale, prin asigurarea securităţii cibernetice şi a protecţiei datelor cu caracter personal prelucrate în context electoral.
Astfel, Autoritatea Electorală Permanentă, împreună cu Serviciul de Telecomunicaţii Speciale şi Institutul Naţional de Statistică, asigură implementarea şi operaţionalizarea Sistemului informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal –
SIMPV.
Selecţia persoanelor care vor asigura operarea Sistemului informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal în secţiile de votare se va realiza conform prevederilor în vigoare.De asemenea, AEP va asigura, cu sprijinul STS, aplicaţia, echipamentele şi serviciile informatice utilizate de Biroul Electoral Central pentru centralizarea rezultatelor votării. Operatorii de calculator vor asigura înregistrarea video-audio neîntreruptă a operaţiunilor efectuate de către membrii birourilor electorale ale secţiilor de votare pentru numărarea voturilor.
Formaţiunile politice care vor participa la alegeri, precum şi candidaţii independenţi, pot desemna persoane care să verifice inclusiv în ziua de referinţă, până la încheierea votării, aplicaţia informatică utilizată de BEC şi organismele electorale ierarhic inferioare pentru centralizarea rezultatelor votării.
Preşedintele biroului electoral al secţiei de votare va asigura transmiterea prin mijloace electronice către BEC a fotografiei procesului-verbal privind consemnarea rezultatelor votării. Atât înregistrările, cât şi fotografiile proceselor-ver-bale se vor realiza în localul de vot prin intermediul terminalelor informatice puse la dispoziţie de STS, mai arată MAI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Judeţul Dâmboviţa, sprijinit de MDRAP pentru implementarea STRATEGIEI NAŢIONALE ANTICORUPŢIE (SNA) 2016 - 2020

In perioada 12 noiembrie 2018 – 21 februarie 2019, reprezentaţii Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP) s-au deplasat la sediul a 75 de primării de oraşe şi comune din judeţele ţării, inclusiv în judeţul Dâmboviţa, în scopul acordării de sprijin în procesul de implementare a măsurilor Strategiei Naţionale Anticorupţie […]