Când şi cum primeşti pensia

Ş.E.

pensionariTeoretic, cererea pentru pensionare este soluţionată în 30 de zile de la depunerea ei. Dar procesul poate dura şi 45 de zile. Odată emisă decizia, proaspătul pensionar mai are de aşteptat însă până îi vin banii. El are dreptul să aleagă modul în care îi va primi.
Data de la care primiţi pensia depinde şi de tipul de pensie, dar şi de data la care aţi depus cererea de pensionare. Articolul 104 din Legea 263/2010 arată, la art. 2, că „pensiile se stabilesc prin decizie a casei teritoriale de pensii sau a casei de pensii sectoriale, după caz, emisă în condiţiile prevăzute de prezenta lege, şi se acordă de la data înregistrării cererii”.
Asta, însă, nu înseamnă că primiţi banii pe loc. Pentru că cele 42 de Case teritoriale de pensii au termen între 30 până la 45 de zile pentru emiterea deciziei de pensionare. Deşi acesta este momentul în care trebuie să înceapă plata efectivă, până la primirea banilor pot trece şi luni de zile.
Important este că pensia o veţi primi retroactiv începând cu data la care aţi depus cererea de pensionare, adică nu pierdeţi banii, chiar dacă aceasta vine cu întârziere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Plată cu cardul la Fisc

Administraţiile financiare din toată ţara se pregătesc de implementarea noului sistem de plată, care va funcţiona în paralel cu plata la ghişeu. Acţiunea a fost impusă atât de necesitatea informatizării fiscului şi alinierea lui la sistemul bancar, cât şi de aglomeraţia creată, în anumite perioade din lună, de cozile interminabile […]