Campanie de Ziua Mondială a Sănătăţii – „Prin prevenţie, sănătate pentru toţi”

Direcţia de Sănătate Publică Dâmboviţa, organizează în perioada 714 Aprilie 2019 activităţi de informare-conştientizare a populaţiei şi a personalului medical din medicina primară cu privire la importanţa Acoperirii Universale cu Servicii de Sănătate Preventive.
Conform datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, aproximativ jumătate din populaţia lumii nu are acces la servicii esenţiale de sănătate. De asemenea, aproximativ 800 de milioane de persoane (12% din populaţia lumii) plătesc cel puţin 10% din veniturile gospodăriei pentru serviciile de sănătate de care beneficiază, iar 100 de milioane de persoane sunt împinse în „sărăcie extremă” (trăind cu $ 1.90 sau mai puţin pe zi) în urma cheltuielilor cu serviciile de sănătate.
Accesul la servicii esenţiale de sănătate de calitate şi la protecţie financiară în procesul de accesare a acestor servicii îmbunătăţesc sănătatea populaţiei, cresc speranţa de viaţă, protejează ţările de apariţia unor epidemii, reduc sărăcia şi riscul de foamete, creează locuri de muncă, susţin creşterea economică şi egalitatea de gen.
Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, acoperirea universală cu servicii de sănătate defineşte asigurarea accesului tuturor persoanelor la servicii de promovare a sănătăţii, de prevenire a îmbolnăvirilor, curative, de reabilitare şi paliative de o calitate suficientă astfel încât să fie eficiente, menţinând în acelaşi timp o povară financiară cât mai scăzută în rândul populaţiei în urma accesării acestor servicii.
România se situează pe locul 4 la nivelul ţărilor EU28 în ceea ce priveşte rata standardizată de mortalitate la 100.000 de locuitori pentru decesele prevenibile, având în anul 2015, o rată de aproximativ 1,7 ori mai mare decât media ţărilor EU28.
În România, 40% din povara generală a bolii, măsurată în ani de viaţă ajustaţi pentru dizabilitate (disability adjusted life years – DALY), poate fi atribuită factorilor de risc comportamentali, respectiv fumatul, consumul de alcool, alimentaţiei nesănătoase şi activităţii fizice scăzute. Raportat la nivel european, cele mai importante probleme sunt reprezentate de consumul de alcool episodic excesiv, care în anul 2014 înregistra 53% în rândul bărbaţilor din România, cel mai mare procent din toate ţările UE, respectiv de obezitatea în rândul adolescenţilor, care, deşi se situează încă sub media UE, s-a dublat în ultimul deceniu, de la 7% în anul 2005-2006 la 14% în anul 2013-2014.
Având în vedere povara crescută prin boli prevenibile în România, cu prilejul celebrării Zilei Mondiale a Sănătăţii 2019, promovăm sloganul campaniei naţionale ZMS 2019 „Prin prevenţie, sănătate petru
toţi”.
Direcţia de Sănătate Publică Dâmboviţa, prin Compartimentul Evaluarea şi Promovarea Sănătaţii, împreună cu Şcoala Postliceală Sanitară „Carol Davila”, Şcoala Postliceală Sanitară „Christiana”, Societatea Naţională de Cruce Roşie Dâmboviţa, au organizat un Stand de Sănătate, în ziua de vineri 05.04.2019, între orele 9:00 – 11:00 în Piaţa Tricolorului din Târgovişte.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

VICTORIE LA SCOR DE NERPREZENTARE Chindia Târgovişte - Dacia Unirea Brăila 3-0 (0-0)

Stadion: Eugen Popescu. Spectatori: 2000 Au marcat: Leca (min. 52), Florea (min. 56), Cherchez (min. 56) Chindia: Aioani – Martac, Leca, Bg. Şandru, D. Panait – Andr. Şerban, Liv. Mihai (cpt.), D. Novac, Cr. Neguţ (D. Dumitraşcu 73′) -Val. Alexandru (Cherchez 46′), D. Florea (Raţă 80′) Rezerve neutilizate: lus. Popescu […]