Campanie de informare -Prevenirea răspândirii virusului Pestei Porcine Africane

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, în eforturile sale de a limita efectele evoluţiei Pestei Porcine Africane în România şi în colaborare cu Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentelor, a lansat o nouă campanie de conştientizare în rândul populaţiei asupra pericolului răspândirii acestei boli.
Această campanie s-a materializat prin realizarea unui clip video adaptat la specificul sistemului de creştere a porcilor în România.
Acest material informativ se adresează crescătorilor de porcine din gospodării, transportatorilor de animale, vânătorilor şi consumatorilor.
Pesta porcină africană reprezintă o boală cauzată de un virus foarte rezistent în mediu şi alimente, afectând toţi porcii domestici şi sălbatici. Această rezistenţă ieşită din comun şi particularităţile biologice ale virusului au făcut imposibilă producerea unui vaccin eficient până în prezent. Procentul de îmbolnăvire şi cel de mortalitate sunt foarte ridicate, iar pierderile economice sunt deosebit de mari, cauzate de costurile pentru eradicare, şi de restricţiile impuse comerţului cu porci vii şi produse şi subproduse provenite de la porci.
Reamintim principalele reguli pentru a
evita răspândirea virusului:

 • Schimbaţi-vă hainele şi încălţămintea când intraţi în adăpostul porcilor;
 • Nu hrăniţi animalele cu lături;
 • Anunţaţi medicul veterinar despre orice suspicine de boală;
 • Nu încurajaţi transportul ilegal de animale.
  Afumarea, sărarea şi congelarea cărnii de
  porc nu distrug virusul!
  Pesta Porcină Africană nu afectează
  omul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

ITM intensifică acţiunile de control în construcţii

Continuând linia anilor precedenţi, Inspecţia Muncii continuă acţiunile de constientizare, informare şi control în domeniul construcţiilor. Asta în condiţiile în care, dintre sectoarele economiei naţionale în care au fost înregistrate cele mai multe accidente de muncă (1779) în primul semestru al anului 2020, domeniul construcţii clădiri ocupă poziţia a doua, […]