bookbox Întrebările literaturii Evanghelia după Maria din Magdala, de Sebastian Drăgan, Editura Cetatea de Scaun

Sebastian Drăgan este unul dintre poeţii de astăzi care scrie şi ne arată o literatură bulimică gustoasă şi gustată, este unul dintre poeţii de astăzi care de fiecare dată a îndrăznit, a îndrăznit să vadă în interiorul literaturii pe care o scrie şi să caute răspunsurile ei, a îndrăznit să meargă spre miezul care dă gust al poeziei pe care o visează şi pe care o lasă să se vadă în cuvinte. El a îndrăznit mai mult decât fiecare autor al literaturii contemporane, şi-a croşetat şi a dat formă poeziei lui cu îndrăzneală şi cu siguranţă. Asta face şi în Evanghelia după Maria din Magdala, abordează şi îşi asumă registrul magic şi plin de imagini, registru în care ne propune o sarabandă de culori şi de sunete bine alese şi bine dozate pentru a-şi completa întregul decor în care şi-a aşezat poezia.
m-am umplut de tine până la refuz şi nu ştiam dacă mai sunt eu sau tu…
Evanghelia după Maria din Magdala este o carte intensă, întoarsă, răsucită dramatic, este o carte aflată la antipozii simţurilor noastre curente, obişnuite, ale simţurilor noastre antrenate şi pregătite pentru firesc şi nepregătite pentru excesele lui, ale firescului, este o oglindă textuală care ne lasă să vedem imaginea reală, dar în acelaşi timp răsturnată, a poemelor care o populează, care îi arată savoarea unică, puţin probabil repetabilă, dar care o umple de viaţă, de efectele efervescente pe care le conţine această viaţă a acestui text.
… peste oraşul alb se-aşterne noaptea mângâierile au gust
de cocleală amară pe cerul gurii stelele sunt spânzurate a neputinţă şi între noi atârnă magia irepetabilă
în care tu nu crezi în care tu nu vrei să
vezi….

Sebastian Drăgan scrie, construieşte şi spune în poezia lui o poveste concavă, una în care aluneci şi în care rămâi pentru mult timp, din care reuşeşti cu greu, cu efort şi alunecând pe suprafaţa ei strălucitoare să vii înapoi, să te întorci la suprafaţa care îţi dă siguranţă. Este aici, în această poezie, un joc subtil de suprafeţe, unul în care fiecare registru este supraexistent, parţial real, dar magnetic, unul care are şi care îşi duce o viaţă într-un perpetuum magnetic, într-un centru care te atrage firesc şi definitiv în vâltoarea lui aducându-te aproape de toate imaginile care îl compun şi, în acelaşi timp, făcându-te să priveşti cu mare atenţie aceste adâncimi care te ţin într-o stare de permanentă hipnoză.
… Nu ştiu de ce turnul cu ceas s-a oprit într-o rână şi ticăitul nu se mai aude-n oraş au îngheţat zilele şi-au rămas toate albe şi ne-dumicate….
Evanghelia după Maria din Magdala, de Sebastian Drăgan, este o carte acaparatoare, luminată difuz şi plăcut pentru fiecare simţ al cititorului, dar este în acelaşi timp o carte constrângătoare şi devoratoare, făcându-te parte a ei. Din ea. Este aici o lume a poeziei cu toate elementele ei, cu imagini şi text construite şi şlefuite multifaţetat, exact cum îşi arată la final diamantul strălucirea feţei adusă la lumină. Sebastian Drăgan a scris şi a construit un roman poetic cu corp fizic, cu corp care are toate formele bine proporţionate, dar şi cu spirit, cu spirit metafizic desăvârşit complet şi în completare în permanenţă.
Gabriel Enache

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

UCURSALA DE DISTRIBUŢIE A ENERGIEI ELECTRICE Târgovişte execută lucrări

În perioada 10.1218.12.2020, SUCURSALA DE DISTRIBUŢIE A ENERGIEI ELECTRICE Târgovişte execută lucrări pentru prevenirea unor avarii în instalaţiile de medie şi joasă tensiune. În acest sens, va fi întreruptă energia electrică la micii consumatori şi la consumatorii casnici, în localităţile menţionate mai jos:JOI, 10.12.2020 (completare lucrări anunţate anterior pentru această […]