bookbox Aerul dragostei Golul exploziv, de Mircea Dinu, Editura Domino

Dragostea este unul dintre sentimentele şi trăirile care chiar ştie să plutească, care chiar ştie să îşi găsească şi să îşi facă loc în consistenţa aerului, care îşi adoptă starea de plutire cu siguranţa şi cu dorinţa de a o menţine şi de a o amplifica cât de mult se poate şi cât de mult poate fi cuprins în toate stările ei. Prin poezie, prin cuvintele ei, toate acestea pot fi făcute şi mai vizibile şi pot mări cu adevărat aşezările ce sunt urmate de impact ale ei, pot spori fără reţineri toate numele pe care le poate lua această caldă înfăţişare, această suită de ruperi din corpul lumii şi de aşezări în sufletul celui care simte şi rezonează cu toate aceste situaţii care devin şi se impun ca moduri de viaţă, ca stări de fapt.
Mircea Dinu a găsit în cuvintele poeziei toate aceste posibilităţi de a-şi spune dragostea, de a-şi lăsa iubirea şi inflexiunile ei pentru tot ce simte să se descarce şi să îşi facă cât mai vizibile şi cât mai simţite sensibilităţile împreună cu toate încărcăturile lor. Pentru toate acestea a găsit tot acel aer necesar care le poate înlesni respiraţia, trăirea intensă şi până la capăt a tot ce le poate cuprinde şi menţine în stărileacestea vii şi doldora de vizibile intensităţi, de intensităţi care îşi spunsinceritatea pe mai multe voci şi cu toate necesarele accesorii pe care curajul le pune la dispoziţia cuvintelor, mai ales în poezie. Dragostea, iubirea, stările lor şi tot ce le însoţeşte în toate modurile lor de a se arăta sunt prezente şi îşi fac loc prin zbaterile pe care le conţin în întregul aer propice zborului care le înconjoară, care le cuprinde şi care le încurajează toate aceste mişcări.
… Spinteci aerul cum taie o săgeată ascuţită şi în urma ta rămâne atmosfera zdrenţuită
Îţi juca un râs pe faţă erai lumi abia deschise de un sân ca o dulceaţă din lumină şi caise…
Golul exploziv conţine aceste cuvinte ale mirării perpetue care îl ţine în transa lor pe autor, conţine toate acele încărcări necesare pentru această trecere şi pentru această petrecere în şi prin toate registrele conţinute de cuvintele care corporalizează toate aceste stări. Son-ul poemelor îşi păstrează stările şi ritmurile de-a lungul acestei călătorii şi lasă urme în stările cititorului care se apropie de formele acestea de spunere şi de transmitere ale lor. Nimic nu încetineşte şi nici nu opreşte explozia anunţată de sentimente strigate, şi nimic nu îi va putea anula suflul şi urmările cu uşurinţă, fiindcă totul este bine aşezat, bine arătat şi spus. Se simt ordinea şi sinceritatea cu care sunt încărcate şi alimentate cuvintele acestor poeme, se presimt efectele şi pot fi adoptate şi trăite la rândul lui cu uşurinţă de cititor.
… Idila noastră e-opoveste de spus tot nouă până când
0 să uităm că ultimului peşte
1 se uscase apa înotând,
că vadul gol se-ntinde şi albeşte câte erau şi câte parcă sunt că forţă cât pentru un val mai este dar nu mai este apă pe sub vânt…
Golul exploziv este volumul prin care Mircea Dinu reuşeşte să redea cu multă sinceritate aspecte din consistenţa şi din formele pe care aerul ce conţine sentimente le poate lua, şi pe care le poate face vizibile. Aerul dragostei se învârteşte, se plimbă în tot acest areal din tot acest univers poetic creat de autor şi impregnează cu lumina şi cu aromele lui tot ce reuşeşte să atingă cuvintele care îl compun şi care îi construiesc şi îi impun acest corp.
Gabriel Enache

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

CFR Călători anunţă reduceri de 10% pentru călătoriile cu trenul în Europa

Biletele pentru călătoriile cu trenul efectuate din România în Europa vor putea fi achiziţionate cu reduceri de 10% atât la clasa I, cât şi la clasa a Il-a, se arată într-un comunicat de presă al CFR Călători.„În contextul Anului European al Căilor Ferate, pentru vacanţe cu trenul în Europa la […]