Bilanţul ISU Dâmboviţa pe 2019: 14.561 de situaţii de urgenţă, cu peste 4920 mai multe decât în 2018

La Corpul K al Universităţii Valahia din Târgovişte a avut loc bilanţul ISU Dâmboviţa. Au fost prezenţi toţi şefii de arme din cadru MAI, şefi de instituţii deconcentrate, prefectul judeţului Dâmboviţa, Aurelian Popa, Raul Pavelescu, directorul Crucii Roşii Dâmboviţa, reprezentanţii Arhiepiscopiei Târgovişte şi alţi invitaţi.
Inspectorul-şef al ISU Dâmboviţa, col. Mihăiţă Păun a prezentat bilanţul activităţii desfăşurate în 2019. Activitatea salvatorilor din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Dâmboviţa a fost transpusă în sute de cifre. Personal evaluat, înaintări în grad, sesiuni de pregătire, inspecţii, controale, activităţi de prevenţie, dar mai ales misiuni de salvare, persoane evacuate, incendii lichidate. 2019 a fost un an bun şi privind dotarea cu tehnică de lucru, însă concluzia, ca de fiecare dată, a fost aceea că e loc şi de mai bine.
Serviciile profesioniste pentru situaţii de urgenţă au intervenit la 14.561 situaţii de urgenţă şi alte evenimente, în medie 41 intervenţii pe zi, din care:

 • 488 incendii: 3 %;
 • 1393 incendii de vegetaţie şi altele: 9%;
 • 11.189 cazuri de urgenţă asistate de SMURD: 73 %;
 • 376 alte situaţii de urgenţă: misiuni pirotehnice, fenomene meteo periculoase, alunecări de teren, înlăturarea efectelor inundaţiilor, avarii la utilităţi publice, salvări de animale etc.: 2,4 %;
 • 266 acţiuni pt. asistenţa persoanelor:

1,7 %;

 • 836 acţiuni pentru protecţia comunităţilor: asigurare măsuri de apărare împotriva incendiilor la accidente de circulaţie şi pe timpul desfăşurării de evenimente publice, protecţia mediului etc.: 5,4 %.
  Totodată, la nivelul subunităţilor inspectoratului, s-au executat 544 activităţi de instruire şi recunoaştere şi 142 exerciţii cu forţe în teren.
  Comparativ cu anul anterior, numărul situaţiilor de urgenţă a crescut cu 66,21%, de la 9.641 (2018), la 14.561 (2019). Se observă o creştere alarmantă a incendiilor de vegetaţie uscată de la
  671(2018) la 1393(2019), situaţie influenţată de condiţiile meteorologice şi de nerespectarea prevederilor legale la executarea arderii vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetate de către cetăţeni.
  Pe timpul intervenţiilor au fost salvate/evacuate 154 persoane. Au fost salvate şi 70 animale şi 78 păsări.
  În urma situaţiilor de urgenţă (excluzând intervenţiile SMURD) 52 persoane (48 adulţi şi 4 copii) au decedat şi 374 persoane (353 adulţi şi 21 copii) au fost rănite.
  În anul 2019, la nivelul zonei de competenţă a ISU Dâmboviţa, s-au produs 488 de incendii, în creştere faţă de anul anterior când s-au înregistrat 354 de incendii. Pe timpul incendiilor au fost protejate bunuri şi instalaţii în valoare de peste 115 milioane lei, în creştere faţă de valorile înregistrate în anul 2018 când sau înregistrat peste 46 milioane lei.

Pagubele produse la incendii au fost estimate la peste 12 milioane lei în 2019, faţă de aproximativ 6 milioane lei în anul 2018.
Cauzele surselor de aprindere se prezintă astfel: 138 – instalaţii electrice defecte; 20 – aparate electrice sub tensiune nesupravegheate; 6 – sisteme de încălzire defecte; 1 – mijloc de încălzire improvizat; 4 – echipamente electrice improvizate; 18 – mijloace de încălzire nesupravegheate; 31 – coşuri de fum defecte sau necurăţate; 8 – jocul copiilor cu focul; 18 – fumatul; 109 – focul deschis; 14 – focul deschis în spaţii închise; 16 -cenuşă, jar sau scântei de la sistemele de încălzire; 26 – acţiuni intenţionate; 1 – accident urmat de incendiu; 1 – autoaprindere sau reacţie chimică; 3 – sudură; 9 – scântei mecanice; 7 – scurgeri de produse inflamabile; 1 – defecţiune tehnică de exploatare; 1 – trăsnet şi alte fenomene naturale.
În anul 2019, am organizat 5 exerciţii interne judeţene de conducere şi cu desfăşurare în teren şi au avut următoarele teme:
1) Verificarea Planului de urgenţă externă la SC BUTANGAS SA Conţeşti (martie
2019).
Riscuri asociate: accidente majore căi transport rutier, evacuarea populaţiei şi bunurilor materiale;
2) Exerciţiu (de conducere, fără forţe în teren) pentru verificarea Procedurii privind managementul informaţiilor şi coordonarea resurselor în cazul intervenţiilor în zona montană (aprilie 2019);
3) Situaţie de urgenţă generată de

cutremur – blocuri de locuinţe – Cartier Aleea Trandafirilor Târgovişte (iunie 2019).
Riscuri asociate: explozie la SC Linde Gaz SRL Târgovişte, evacuarea populaţiei şi bunurilor materiale, executarea activităţilor de înştiinţare, avertizare;
4) Activitatea autorităţilor publice locale şi a celorlalte componente ale Sistemului Naţional de Management a Situaţiilor de Urgenţă (SNMSU) pe timpul producerii unor inundaţii de proporţii produse la nivel judeţean din cauza precipitaţiilor (august
2019).
Riscuri asociate: evacuare, epidemii, epizootii, înştiinţare, avertizare;
5) Exerciţiu situaţie de urgenţă generată de accident major pe căile de transport feroviar, în care sunt implicate substanţe periculoase – Gara Găeşti (octombrie
2019).
Activităţi asociate: Activarea Planului roşu de intervenţie al judeţului Dâmboviţa.
În afara celor enumerate, inspectoratul judeţean a fost implicat în desfăşurarea exerciului de conducere SEISM-2019 (luna octombrie 2019), pe evenimente generate de cutremure puternice, care s-a desfăşurat sub formă de exerciţiu de conducere. Şi cu această ocazie, la activităţi au participat reprezentanţi ai structurilor judeţene de cooperare în gestionarea acestui tip de risc, în cadrul Centrului judeţean de coordonare şi conducere a intervenţiei, activat la sediul ISUJ Dâmboviţa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Undă verde pentru serviciile de proiectare ale Stadionului Municipal

Veste bună pentru dâm-boviţeni! Direcţia Investiţii -Departamentul Sport Învăţământ şi Cultură, din cadrul Companiei Naţionale de Investiţii (CNI) a transmis, astăzi, Consiliului Judeţean Dâmboviţa ordinul de începere a prestării de servicii de proiectare pentru obiectivul de investiţii „Construire Stadion Municipiul Târgovişte, judeţul Dâmboviţa”. Ordinul va intra în vigoare, în data […]