Bilanț la 6 luni de la operaționalizarea SUMAL 2.0

Noua variantă a sistemului informatic de monitorizare a transportului lemnului, care a fost pusă în funcțiune la 31 ianuarie 2021, descurajează tăierile ilegale de lemn și aduce beneficia multiple pentru întreg sectorul silvic, prin debiroc-ratizarea acestuia și prin automatizarea fluxurilor de date care, în anii trecuți, se realizau manual.
În prezent, sunt peste 64.000 de utilizatori înregistrați în SUMAL, care au generat peste 2,2 milioane de avize de transport, de la locul recoltării sau din depozit, adică o medie de aproximativ 12.600 de avize pe zi. În ceea ce privește volumul transportat, vorbim despre aproximativ 21 milioane de metri cubi de material lemnos. De asemenea, avem un total de peste 858.000 de interogări în baza de date SUMAL 2.0, realizate direct de către cetățeni, prin intermediul aplicațiilor puse la dispoziție. Acest fapt demonstrează interesul crescut al cetățenilor pentru combaterea și descurajarea transportului ilegal de lemn. Chiar dacă vor exista în continuare persoane care nu respectă legea, dar tocmai acesta este rolul SUMAL-ului, să reducem la minim ilegalitățile din sectorul silvic și riscurile care trebuie asumate de cineva care nu respectă legea să fie din ce în ce mai mari, astfel încât sistemul să fie mai curat și legea să fie respectată.
În aceeași perioadă analizată (februarie-iulie) a anului 2020, prin vechea versiune SUMAL au fost generate circa 1,9 milioane avize și s-a transportat un volum de aproximativ 17,3 milioane metri cubi de material lemnos. Astfel, creșterea înregistrată în SUMAL 2.0 se explică prin introducerea altor tipuri de material lemnos, în afară de lemnul propriu-zis (rumeguș, peleți, brichete etc.), care nu erau incluse în SUMAL1.0, dar și prin descurajarea transporturilor fără aviz, datorită noilor funcții ale SUMAL2.0: urmărire în timp real prin GPS, fotografiile de la încărcare, introducerea cheilor de verificare între mai mulți utilizatori aflați pe lanț.
Totodată, serviciul 112 a înregistrat, în această perioadă, 3.468 de apeluri de la cetățenii care reclamau probabilitatea ca un anumit transport ar putea fi ilegal, după ce acesta a fost verificat în Inspectorul Pădurii. Dintre acestea, în urma verificărilor, 754 apeluri au fost confirmate cu suspiciuni rezonabile și deferite Poliției.
În urma verificărilor din teren ale Poliției, împreună cu organele silvice de control, s-a descoperit că, dintre cele 754 de transporturi suspecte, 123 au fost confirmate ca fiind ilegale. Pentru acestea, în funcție de gravitatea faptei, au fost aplicate 117 sancțiuni contravenționale în valoare de 212.900 lei, a fost confiscat un volum de 307 metri cubi de lemn, au fost confiscate 24 de camioane de transport și au fost întocmite peste 20 de dosare penale.
Totodată, în primele 6 luni ale acestui an, numărul dosarelor penale înregistrate a fost de 5.952, cu 33% mai multe comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, când au fost întocmite 3.934 de dosare penale. Numărul persoanelor împotriva cărora s-au dispus măsuri preventive în primul semestru al acestui an aproape s-a dublat față de aceeași perioadă a anului trecut: 24 de persoane în 2021, față de 14 persoane în 2020.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Suplimentare de 400 de milioane de lei pentru Programele Rabla Clasic și Rabla Plus în luna august 2021

Începând cu data de 21 august 2021, bugetul total al Programului Rabla Plus va fi suplimentat cu suma de 200 de milioane de lei.De asemenea, pentru Programul Rabla Clasic, o majorare cu 200 de milioane de lei a bugetului total va fi disponibilă începând cu data de 28 august 2021.În […]