Published On: mie, mart. 6th, 2013

Bălenarii pregătesc recolta de trufandale

nichiduta.ro

seraLa Băleni este forfotă mare în aceste zile. Vremea bună i-a scos pe legumicultori în câmp şi numai cine nu vrea nu are cu ce să îşi umple timpul. Sunt reparate solariile şi se seamănă în răsadniţe, pentru că, prin tradiţie, fiecare bun legumicultor îşi produce răsadurile din seminţe alese cu grijă în toamna trecută. Alţii seamănă ceapa verde, salata şi verdeţuri, să iasă la piaţă înainte de Paşte cu trufandale. Şi chiar dacă sunt zile senine şi calde, bălenarii au o umbră de supărare. Dacă statul tot îi pune să plătească impozite, vor şi ei un pic mai multă atenţie. Să fie trataţi mai bine de administratorii pieţelor, să aibă un sector al producătorilor adevăraţi, să nu mai fie daţi la o parte de comercianţii care vând tomate aduse din Turcia, cartofi din Egipt ori castraveţi din Spania şi Italia.
La Băleni este nevoie să fie extinse în câmp reţele de distribuţie a energiei electrice, pentru a putea fi reduse costurile irigaţiilor. Pentru că, în prezent, sunt sute de hectare irigate cu pompe acţionate de motoare cu explozie, alimentate cu benzină la preţul de pompă, ceea ce reduce substanţial profitul legumicultorilor.

eJobs

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

noriel.ro