Aveţi grijă când efectuaţi plăţi online! Inspectoratul de Poliţie Judeţean Dâmboviţa atrage atenţia cetăţenilor asupra plăţilor online!

ij-dambovitaIntroduceţi dumneavoastră adresa site-ului pe care intenţionaţi să efectuaţi plata şi nu daţi click pe link-uri primite pe mail. Ele vă pot direcţiona către site-uri false, care imită perfect site-urile comercianţilor.
Înainte de a efectua tranzacţii online, verificaţi cât mai amănunţit produsul şi legitimitatea site-ului sau serviciului oferit. Atenţie la tranzacţiile în care sunt implicate persoane din alte ţări: politicile de returnare a bunului sau banilor şi de garanţie sunt mai complicate! Înainte de cumpărare, trebuie determinate taxele de transport.
Dacă este utilizat un serviciu de tip „escrow”, trebuie verificat dacă site-ul şi compania sunt legitime. Dacă vorbim de un site de licitaţii, este recomandat să se verifice istoricul vânzătorului şi feed-backul oferit acestuia de către alţi cumpărători.
Fiţi atenţi şi când se solicită efectuarea plăţii în străinătate, prin serviciile de transfer rapid de bani sau prin transfer bancar. Dacă se cere transferul către o persoană fizică şi nu de o firmă, este un alt semn de îndoială. Dacă preţul este prea mic, este prea frumos să fie adevărat!
Înainte de a introduce datele car-dului bancar, asiguraţi-vă că site-ul este securizat: în stânga sus va apărea un lăcăţel care vă indica faptul că site-ul este securizat, iar adresa lui va începe cu HTTPS.
Este important ca cei care efectuează plăţi online să deţină un sistem de operare şi un antivirus actualizat, iar firewall-ul să fie activat. Există programe informatice care pot înregistra caracterele tastate, astfel datele cardului bancar, precum şi alte date de identificare sau autentificare pot ajunge în posesia unor persoane neautorizate.
În situaţia în care primiţi mail-uri prin care vi se solicită datele cardului bancar, pentru actualizare sau pentru diferite scopuri, nu daţi curs acestor invitaţii! Banca nu vă va solicita niciodată prin mail aceste date. Daca veţi da click pe linkul din mail, veţi fi, cel mai probabil, direcţionaţi către un site de tip phishing, care imită site-ul real al băncii unde vi se va cere să introduceţi datele cardului.
În cazul plăţilor online, vi se vor solicita, de către comercianţi, numele înscris pe card, numărul cardului, codul CVV şi data expirării. Daca vi se cer şi alte informaţii, cum ar fi codul PIN, nu introduceţi aceste date şi părăsiţi site-ul!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

21 septembrie, Ziua europeană fără decedaţi în accidente rutiere. IPJ Dâmboviţa susţine proiectul "Edward"

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Dâmboviţa, prin poliţia rutieră, participă la proiectul „EDWARD – The European Day Without A Road Death”, potrivit căruia 21 septembrie devine Ziua europeană fără decedaţi în accidente rutiere. Proiectul EDWARD are ca scop conştientizarea tuturor categoriilor de participanţi la traficul rutier cu privire la riscurile şi […]