Published On: mar, dec. 19th, 2017

Avertisment pentru şoferi! Pregătiţi ANVELOPELE DE IARNĂ!

nichiduta.ro

Iarna şi-a intrat în drepturi şi în judeţul Dâmbovţia. Unii dintre şoferi au fost surprinşi nepregătiţi, având la maşini tot cauciucurile de vară. Potrivit legii, nu există o anumită dată până la care trebuie schimbate cauciucurile de vară cu cele de iarnă, în condiţiile în care poate să ningă în lunile octombrie sau aprilie. Ordonanţa Guvernului nr. 5/2011, nu impune o dată anume pentru obligativitatea echipării autoturismelor cu anvelope de iarnă în sezonul rece, dar prevede că purtarea acestora este obligatorie din momentul în care începe să ningă, indiferent de perioadă, cât timp este carosabilul acoperit de zăpadă, gheaţă sau polei.Specialiştii recomandă, schimbarea anvelopelor de vară cu cele de iarnă, începând cu temperaturi care coboară sub de 7 grade Celsius.
Şoferii surprinşi de Poliţia Rutieră circulând pe drumuri cu zăpadă, gheaţă sau polei cu autoturisme fără anvelope de iarnă riscă să fie sancţionaţi oricând cu puncte amendă. Concret, un punct de amendă este 10% din salariul minim brut pe economie.
Reprezentanţii Poliţiei Rutiere au atenţionat că încă se mai face o confuzie legată de aplicarea legislaţiei privind dotarea cu anvelope de iarnă.
Poliţia aminteşte că dotarea autovehiculelor cu anvelope de iarnă, lanţuri sau alte echipamente antiderapante omologate nu depinde de o anumită perioadă de timp, ci de condiţiile meteo, şi anume drumuri acoperite cu zapadă, gheaţă sau polei. Şoferii trebuie să îşi achiziţioneze anvelope omologate, în concordanţă cu cele înscrise de către RAR – Registrul Auto Român – în cartea de identitate a vehiculului şi care poartă marcajul M+S (sau M.S, sau M&S), potrivit legislaţiei intrate în vigoare la 1 noiembrie 2011. Nu sunt recomandate anvelope de iarnă second-hand mai vechi de 4-5 ani sau la care înălţimea profilului lor este mai mică de 4 mm.

eJobs

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

noriel.ro