Avalanşă pe DJ 713 Dichiu Se ia în calcul măsura detonării pe porţiunile cu risc însemnat de avalanşă pe DJ 713-Dichiu

Zăpada depusă în strat gros în ultimele săptămâni, în zona montană dâmboviţeană, dar şi ninsoarea din ultimele ore, au început să facă probleme drumar-ilor şi salvamontiştilor, deja, pe DJ 713, în zona Dichiu, marţi de dimineaţă, s-a produs o avalanşă destul de mare care a surprins şi un utilaj de deszăpezire de la LDP Dâmboviţa, ce se afla în timpul serviciului. Din fericire drumarii nu au păţit nimic. Imediat s-a dat dat alerta în rândul salva-montiştilor care s-au pus în mişcare spre locul unde s-a produs avalanşa. La faţa locului s-a deplasat imediat şi directorul LDP Dâmboviţa, Cristian Avanu. Într-un timp foarte repede cu ajutorul unui alt utilaj s-a reuşit înlăturarea zăpezii provenită din avalanşă şi totodată a fost scoasă şi maşina de deszăpezire.
După cum ştim, imediat după producerea avalanşei, IPJ Dâmboviţa prin Serviciul Rutier a dispus închiderea circulaţiei pe DJ 713 Cabana Cuibu Dorului-Dichiu, pe o perioadă nedeterminată.
În zona montană au fost trimişi şi pompierii din cadrul Centrului Operaţional ISU Dâmboviţa, condus de lt. col Marius Gătej. Nu au lipsit nici jandarmii montani de la Zănoaga. Deja salvamontiştii dâmboviţeni, au pornit în recunoaştere să vadă care sunt porţiunile cu risc însemnat de avalanşă din zona montană dâmboviţeană.
Cel mai probabil, dacă se va stabili în urma analizei în teren că mai există porţiuni cu risc însemnat de avalanşă, cu siguranţă, autorităţile abilitate din Dâmboviţa vor lua măsura detonării pe porţiunile cu risc însemnat de avalanşă.
Potrivit inspectorului şef al ISU Dâmboviţa, col. Mihăiţă Păun, dacă este nevoie de o detonare pe porţiunile cu ris de avalanşă, ISU Dâmboviţa va solicita sprijinul IGSU. Pirotehniştii din cadrul IGSU sunt cei abilitaţi să facă aceste detonări iar securitatea zonei se va asigura de către echipele de salvamont. Aşa cum am spus dacă situaţia o va impune, se va lua măsura detonării zăpezii pentru siguranţa iubitorilor muntelui care vor veni în zona Padina-Peştera.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Jandarmii montani dâmboviţeni fac recomandări pentru prevenirea incidentelor în Munţii Bucegi

Ninsoare, viscol şi temperaturi de -10 grade în zona montană Padina – Peştera – Dichiu. Iarna autentică îşi spune cuvântul în masivul dâmboviţean Bucegi. Peisajul este de poveste dar, totuşi înainte de a porni la drum informaţi-vă. Pentru prevenirea incidentelor în Munţii Bucegi sau a limitării efectelor în cazul producerii […]