Published On: mar, Mar 21st, 2017

Autorităţile de la Pucioasa sunt decise să pună capăt problemei câinilor fără stăpân

În ultimii ani, autorităţile locale au încercat tot felul de soluţii pentru rezolvarea problemei câinilor fără stăpân: sterilizare, adopţii, adăpostire. Rezultatul final, aceleaşi probleme, dar şi o concluzie: problema câinilor fără stăpân este, de fapt, problema mentalităţii oamenilor. Date clare despre numărul exact al maid-anezilor din judeţul Dâmboviţa, dar şi din întreaga ţară, nu există şi acest lucru nu este nicio supriză. Când datele medicale anunţă că numărul persoanelor muşcate de câini creşte alarmant, e cazul să ne punem nişte întrebări.
Câinii fără stăpân sunt o problemă şi pentru admnistraţia oraşului Pucioasa. Autorităţile de la Pucioasa fac eforturi foarte mari să găsească o soluţie viabilă pentru a strange maidanezii, care mişună pe străzi şi care reprezintă un pericol real pentru cetăţenii oraşului. Primul pas a fost făcut. Săptămâna trecută, în Consiliul Local Pucioasa a fost aprobat proiectul de hotărâre privind înfiinţarea Serviciului pentru gestionarea câinilor fără stăpân din oraşul Pucioasa. Totodată s-a aprobat şi Regulamentul de desfăşurare a activităţii Serviciului pentru gestionarea câinilor fără stăpân din oraşul Pucioasa. Serviciul pentru gestionarea câinilor fără stăpân din oraşul Pucioasa, acţionează în interesul comunităţii locale şi răspunde faţă de modul în care organizează, coordonează şi controlează gestionarea câinilor fără stăpân din oraş.
Serviciul pentru gestionarea câinilor fără stăpân din oraşul Pucioasa urmăreşte reducerea numărului de câini fără stăpân, ameliorarea sănătăţii şi bunăstării câinilor din adăposturi, stoparea înmulţirii necontrolate a câinilor de rasă comună, prevenirea abandonului şi al pierderii câinilor, facilitarea recuperării câinilor pierduţi, reducerea apariţiei rabiei şi a altor zoonoze, reducerea riscurilor asupra sănătăţii oamenilor, precum şi prevenirea agresivităţii asupra oamenilor şi animalelor.
În urma unui studiu, autorităţile oraşului Pucioasa au constatat că următorul pas eficient în rezolvarea problemei câinilor fără, este ca noul Serviciu pentru gestionarea câinilor fără stăpân din oraşul Pucioasa să fie externalizat, adică mai pe înţelesul tuturor, conform legii Serviciul să fie delegat prin concesiune unei firme specializate. Autorităţile din Pucioasa lucrează temeinic lacaietului de sarcini pentru delegarea serviciului public de gestionare a câinilor fără stăpân din oraşul Pucioasa prin contract de concesiune.
Oraşul Pucioasa are şi un regulament privind gestionarea câinilor cu stăpân
Cei ce încalcă acest regulament privind gestionarea cainilor cu stăpân riscă sancţiuni drastic.Lăsarea în libertate fără supraveghere a câinilor în alte condiţii decât cele prevazute în prezentul Regulament, se sancţionează cu amendă de la 200 lei la 500 lei. Creşterea pe domeniul public a câinilor în împrejmuiri improvizate, în jurul blocului, se sancţioneaza cu amenda de la 300 – 500 lei şi se dispune masura desfiinţării adăposturilor improvizate pe cheltuiala celui care le-a improvizat.
Organizarea de către deţinătorii de câini a competiţiilor si luptelor cu câini în oraşul Pucioasa, dacă fapta nu este săvârsită în astfel de condiţii încât să constituie infracţiune, se sanctioneaza cu amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei. Nedeclararea câinilor de către persoanele fizice în Registrul câinilor cu stăpân, se sanctioneaza cu amendă de la 500 lei la 1.000 lei.
Abandonarea de câini, precum si a puilor lor de către orice persoană fizică sau juridică pe domeniul public sau privat al oraşului Pucioasa se sanctioneaza cu amendă de la 1.000 lei la 3.000 lei, dacă fapta nu întruneste elementele constitutive ale infractiunii prevazute de art. 13 din Ordonanţa de Urgenţă nr. 155/2001, privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân.
Nerespectarea dispoziţiilor privind obligaţia sterilizării puilor de câini, cât şi câinilor aparţinând raselor comune, metişii acestora, se sancţionează cu amendă de la 2.000 lei la 5.000 lei. Nedeclararea gestaţiilor, fătărilor şi numărului de pui fătaţi, se sancţionează cu amendă de la 2.000 lei la 5.000 lei. Nerespectarea dispoziţiilor privind vaccinarea antirabică a câinilor cu stăpân se sancţionează cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei.
Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 200 lei la 1.000 lei, deţinerea a mai mult de 2 câini în apartament, faără acordul asociaţiei de proprietari şi a vecinilor. Constatarea contravenţiilor si aplicarea sancţiunilor se face de către politiştii locali din cadrul Politiei Locale Pucioasa Regulament a intrat în vigoare începând cu 1 martie 2017.

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>