Published On: mar, oct. 3rd, 2017

„Aurul şi argintul antic al României la Târgovişte”

nichiduta.ro

Complexul Naţional Muzeal „Curtea Domnească”, instituţie publică subordonată Consiliului Judeţean Dâmboviţa, în colaborare cu Muzeul Naţional de Istorie a României a iniţiat itin-erarea expoziţiei temporare Aurul şi argintul antic al României. Organizată la iniţiativa Muzeului Naţional de Istorie a României din Bucureşti, expoziţia Aurul şi argintul antic al României reuneşte peste 1000 de piese arheologice din metale preţioase, toate descoperite pe teritoriul României. Acoperind o perioadă cuprinsă între Eneolitic şi Antichitatea Târzie, din mileniul al V-lea a. Chr. până în secolul al VII-lea p. Chr., o parte din artefactele prezentate provin din patrimoniul expoziţiei Tezaur Istoric a Muzeului Naţional de Istorie a României şi peste 800 de obiecte au fost selectate din patrimoniul a 31 de muzee de arheologie şi istorie din ţară.
Dat fiind caracterul aparte al acestei manifestări, obiectele selectate contopind valoarea intrinsecă a metalelor preţioase cu arta şi ingeniozitatea execuţiei, valoarea totală de asigurare a pieselor incluse în această expoziţie se ridică la mai multe milioane de euro. În discursul expoziţional se regăsesc arte-facte de referinţă din patrimoniul cultural românesc şi universal cum ar fi, pentru a da doar două exemple foarte cunoscute, piese din tezaurul de la Pietroasa
(„Cloşca
cu puii de aur”) sau brăţări dacice.
În conformitate cu proiectul aprobat şi susţinut de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, în dorinţa de a facilita accesul cetăţenilor României la propria moştenire culturală, din 2014 şi până în prezent expoziţia a fost itinerată în 15 muzee din România, acest proces fiind programat să continue atât în anul 2017, cât şi în prima parte a anului 2018. Complexul Naţional Muzeal „Curtea Domnească” Târgovişte va găzdui expoziţia Aurul şi argintul antic al României în perioada 21 octombrie 2017 -10 februarie 2018.
Având în vedere importanţa şi valoarea acestor exponate, în procesul de organizare şi realizare a expoziţiei, se impun măsuri deosebite atât din partea Muzeului Naţional de Istorie a României cât şi din partea Complexului Naţional Muzeal „Curtea Domnească”.
Pentru organizarea expoziţiei sunt necesare servicii de cazare a personalului MNIR, care se va ocupa de predarea bunurilor către personalul muzeului dâmboviţean, mânuirea şi etalarea bunurilor, în condiţii de securitate maximă. De asemenea, urmare a vizitei la Târgovişte a reprezentanţilor Muzeului Naţional de Istorie a României s-a convenit că este necesară suplimentarea cu camere de luat vederi a sistemului de monitorizare video permanentă, care să acopere întreaga suprafaţă de expunere (vitrinele).
Pentru promovarea, deschiderea şi vernisarea expoziţiei sunt necesare realizarea de banere publicitare, de pliante, flyere şi invitaţii, precum şi o serie de printuri la dimensiuni mari, acestea din urmă făcând parte din conceptul expoziţional, unul personalizat Târgoviştei.

eJobs

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

noriel.ro