Published On: mar, apr. 2nd, 2013

Viaţa-fapta-greşeala-răsplata, sens unic!

nichiduta.ro

tarsorLa sfârşitul săptămânii trecute, în Clubul Penitenciarului de Femei Târgşor, s-a derulat încă o activitate din cadrul proiectului Dincolo de Aparenţe. Cu această ocazie, 18 studenţi ai Facultăţii de Drept şi Ştiinţe Social Politice, coordonaţi de lector univ. dr. Lavinia Vlădilă din cadrul Universităţii „Valahia” Târgovişte, împreună cu agent şef principal de poliţie Victor Bucuroiu, subcomisar de poliţie Nuţă Ion – şef Birou Ordine Publică, elev Stroe Constantin Răzvan (elev al Şcolii de agenţi de poliţie „Vasile Lascăr” – Câmpina – care a ţinut să fie alături de colegii săi studenţi în dublă calitate, cea de viitor poliţist şi student al Facultăţii de drept), comisar şef de penitenciare Florinel Stanciu – director al Penitenciarului de Femei Târgşor, judeţul Prahova, subcomisar Oana Ciocodei – Serviciu de asistenţă şi reintegrare social, au avut o întâlnire cu un număr de 13 persoane private de libertate.
Acestea din urmă, Caty-lonela – 36 ani, Diana – 27 ani, Alina -27 ani, Mihaela-Loredana – 22ani, Maria – 22 ani, Elena – 30 ani, Ionela -22 ani, Elena – 33 ani, Adriana –
21 ani, Corina – 24 ani, Aurora –
22 ani, Ana-Maria – 23 ani şi Adriana -21 ani, ispăşesc pedepse pentru trafic de droguri, furt calificat, trafic de droguri internaţional, complicitate la furt calificat, evaziune fiscală, trafic de persoane, tâlhărie.
Caty, cea care a răspuns prima întrebărilor studenţilor, ascunde o fire sentimentală dusă la extreme. Greşeala care i-a schimbat viaţa şi pentru care plăteşte cu ani de detenţie a fost că şi-a iubit şi încă iubeşte pe cel care îi este soţ, şi pentru a dovedi încă o dată că dragostea este oarbă, a ales să greşească pentru binele lui, negândindu-se la consecinţe. Nu poate spune exact ce va face când va fi liberă, doar că îl va aştepta sau poate nu pe alesul inimii sale să revină în libertate alături de ea, şi apoi va hotărî ce va urma.
Povestea Adrianei este tot de factură romantică, şi ea a greşit pentru a-i dovedi iubitului că-i este aproape la bine şi la rău. A avut şi noroc, deoarece fiind ambiţioasă, a reuşit să-şi obţină, în detenţie fiind, diploma de bacalureat cu o notă destul de mare.
Feed-back-ul activităţii a venit din partea Cătălinei Manea, studentă: „(…) Ştiu că furtul calificat se sancţionează conform art 209, că orice infracţiune are un mobil. Am orice alte cunoştinţe de drept penal pe care le cuprinde cu o explicitate desăvârşită o carte de 400 de pagini. Sunt informaţii teoretice pe care mi le-am însuşit riguros, dar mecanic. Astăzi am fost acolo. Am fost printre femei care au ales. Au ales să comită o infracţiune.
Am înţeles că un mobil poate reprezenta atât iubirea – cred că le place să creadă că alegerile lor nu au un conţinut sec, că au fost mânate de un sentiment înălţător atunci când au făcut o faptă din cele mai josnice – cât şi dificultăţile financiare şi, în multe cazuri, chiar puterea exemplului.
Ştiinţa dreptului e una riguroasă si sobră şi, desigur, nici studiul ei nu lasă loc de prea multă implicare afectivă. Dar astăzi, ascultân-du-le şi empatizând, parcă s-au umanizat toate teoriile şi speţele care de obicei îi au ca protagonişti pe X şi Y. Cam greu să priveşti dincolo de încadrarea în drept când infractorii sunt nişte litere din alfabet.
Stând lângă ele într-un cerc închis, le-am ascultat cu interes poveştile, le-am privit zâmbetele timide şi lacrimile discrete ori de câte ori apăreau în discuţie copiii sau oamenii dragi care le aşteaptă „afară”. Astăzi am înţeles că dreptul nu se rezumă la nişte fraze greu de digerat din cărţi şi nici la nişte articole uşor interpretative.”
„A fost o lecţie despre influenţa anturajului, teribilismul şi uneori spiritul aventurier, sau perceperea eronată a valorilor sociale ori comunicarea deficitară cu membrii familiei. Toate duc cu uşurinţă la un comportament atipic, perturbând dezvoltarea tinerilor”, a concluzionat agent şef principal de poliţie Victor Bucuroiu.

eJobs

About the Author

-

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

noriel.ro