ATENŢIE privind deplasările în zona montană

Având în vedere perioada Sărbătorilor de iarnă, în contextul eventualelor deplasări în zonele de munte, unde partea carosabilă este acoperită cu zăpadă, gheaţă sau polei, poliţiştii de la rutieră le recomandă şoferilor să adopte o conduită preventivă şi să respecte cu stricteţe regulile privind circulaţia pe drumurile publice!
Permanent, poliţiştii de la rutieră din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Dâmboviţa organizează şi desfăşoară acţiuni, pe raza întregului judeţ, atât pentru prevenirea producerii unor accidente de circulaţie, cât şi pentru a se asigura că participanţii la trafic respectă regulile de circulaţie pe drumurile publice.
Astfel, poliţiştii recomandă conducătorilor auto, ca înainte de a pleca la drum, să se intereseze cu privire la starea traseului pe care urmează să îl parcurgă şi situaţia meteorologică existentă.
Totodată, pentru a evita posibilele evenimente rutiere negative, vă informăm că, pentru un plus de siguranţă, este necesar ca autoturismele să fie echipate corespunzător pentru circulaţia în condiţii de iarnă, respectiv cu anvelope de iarnă, lanţuri antiderapante, lopată şi săculeţ cu nisip.
Este necesar să ţineţi cont de faptul că, atunci când partea carosabilă este acoperită cu zăpadă sau polei, distanţele sunt mai greu de apreciat, fiind astfel necesar să menţineţi o distanţă mai mare între maşina dumneavoastră şi cea din
faţă.
Potrivit legislaţiei în vigoare, conducerea autovehiculului pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei fără ca acesta să fie dotat cu anvelope de iarnă, se sancţionează cu amendă între 9 şi 20 de puncte (în prezent, între 1.305 lei şi 2.900 lei). Pe lângă sancţiunea amenzii, se va reţine şi certificatul de înmatriculare sau înregistrare al autovehiculului, eliberându-se o dovadă înlocuitoare, fără drept de circulaţie.
Aceleaşi măsuri se aplică şi în cazul autovehiculelor de transport marfă cu greutatea de peste 3,5 tone sau a celor destinate transportului de persoane cu mai mult de nouă locuri pe scaune, dacă nu au montate lanţuri sau alte echipamente antiderapante certificate.
Poliţiştii vă transmit următoarele recomandări:

  • Adaptaţi permanent viteza de deplasare la condiţiile de drum şi trafic! Circulaţi cu viteză redusă atât în localităţi, cât şi în afara lor!
  • Fiţi atenţi în special la ieşirile din tronsoanele împădurite şi sate, la intrările şi

ieşirile de pe poduri sau la încrucişările cu autovehiculele cu gabarit mare.

  • Nu opriţi şi nu staţionaţi în dreptul copacilor de pe marginea drumurilor, vântul i-ar putea rupe.
  • Dacă traficul este aglomerat, precipitaţiile, sub formă de lapoviţă sau ninsoare, precum şi vântul puternic pot determina apariţia unor blocaje rutiere temporare. Păstraţi-vă calmul! Fiţi politi-coşi cu ceilalaţi participanţi la trafic şi nu blocaţi intersecţiile.
  • Nu stânjeniţi sau obstrucţionaţi vizibilitatea în trafic prin opriri sau staţionări neregulamentare.
    Cu speranţa că recomandările poliţiştilor vor fi luate în considerare de către toţi conducătorii auto, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Dâmboviţa urează tuturor deplasări în siguranţă, fără evenimente rutiere!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

1000 de petarde confiscate de jandarmi

Un tânăr în vârstă de 20 de ani, care aborda trecătorii pentru a le comercializa obiecte pirotehnice, a fost depistat de jandarmii dâmboviţeni pe Calea Domnească din municipiul Târgovişte. În urma verificărilor efectuate asupra tânărului au fost găsite 50 de pachete care conţineau 1000 de petarde cu lumină intermitentă, categoria […]