ATENŢIE LA CUMPĂRAREA PRODUSELOR ALIMENTARE ÎN PERIOADELE CU TEMPERATURI RIDICATE

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor va demara în perioada următoare acţiuni de control pentru supravegherea pieţei produselor alimentare şi a unităţilor de alimentaţie publică (unităţi fast- food, restaurant auto-servire, bufet tip expres, pizzerie, snack-bar, restaurante, terase, rotiserii, braserii, berării).
Se vor verifica, în principal, calitatea alimentelor (inclusiv a preparatelor culinare) şi a băuturilor comercializate (existenţa documentelor de provenienţă, verificarea directă a caracteristicilor organoleptice a alimentelor, respectiv, a mâncărurilor preparate existente la comercializare, încadrarea în data durabilităţii minimale, respectiv data limită de consum (termen de valabilitate), atât pentru alimentele comercializate ca atare, cât şi pentru cele preparate (comercializarea lor în ziua în care au fost preparate).

De asemenea, comisarii ANPC vor verifica condiţiile de expunere, prezentare şi comercializare ale alimentelor, respectarea prevederilor legale la transportul şi depozitarea produselor alimentare (respectarea condiţiilor de temperatură impuse de actele normative în vigoare sau de producători, expunerea la comercializare).
„Odată cu venirea căldurii, alimentele păstrate necorespunzător vă pot da mari bătăi de cap! Aveţi grijă de unde vă cumpăraţi aceste produse! Riscaţi să vă îmbolnăviţi!
Produsele alimentare comercializate în locuri neautorizate sau depozitate în locuri neconforme pot fi un pericol pentru sănătate în zilele toride.”, a subliniat Claudiu Dolot, Preşedintele ANPC.
Având în vedere prognoza meteorologică pentru următoarea perioadă, când se pot înregistra temperaturi foarte ridicate, recomandăm consumatorilor să aibă în vedere o serie de sfaturi care trebuie respectate în astfel de situaţii, pentru a preveni efectele negative asupra sănătăţii.
SFATURI LA CUMPĂRAREA PRODUSELOR ALIMENTARE ÎN PERIOADELE CU
TEMPERATURI RIDICATE
(CANICULĂ)

  • Nu cumpăraţi produse alimentare din locuri neautorizate întrucât comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condiţiile optime de transport, depozitare şi comercializare şi nu vă poate elibera bonul cu care să justificaţi tranzacţia comercială şi riscaţi să achiziţionaţi un produs neconform sau chiar nesigur care poate să vă afecteze sănătatea;
  • Verificaţi cu atenţie data durabilităţii minimale, data limită de consum a produselor (termen de valabilitate);
  • Verificaţi în mod direct caracteristicile produsului (miros, culoare, aspect etc.) având în vedere că temperaturile ridicate favorizează procesul de alterare a produselor alimentare şi refuzaţi produsele care prezintă caracteristici de produs alterat (aspect măzguit, miros de acru, aspect spongios de început de fermentare, produs deformat şi consistenţa moale-îngheţată, ambalaje deformate
  • etc.);
  • Atunci când cumpăraţi produse alimentare, acordaţi atenţie deosebită asupra modului de prezentare a ambalajului. În cazul în care ambalajul este bombat, prezintă deformări sau este rupt înseamnă că produsul nu mai prezintă deplină siguranţă pentru sănătatea dumneavoastră. Evitaţi să achiziţionaţi astfel de produse!
  • Verificaţi dacă este respectată temperatura la care este depozitat/expus la vânzare produsul alimentar ales de dumneavoastră (temperatura menţionată de producător pe eticheta ce însoţeşte produsul trebuie să coincidă cu temperatura la care este expus la comercializare produsul achiziţionat);
  • Nu recongelaţi un produs alimentar după ce acesta a fost decongelat, dacă producătorul interzice acesta acţiune (prin menţionare pe etichetă);
  • Perioada cu temperaturi caniculare determină un consum mai mare de lichide (apă minerală naturală, apă de masă, sucuri de fructe, băuturi răcoritoare) la achiziţionarea cărora recomand să acordaţi atenţie deosebită asupra modului de depozitare şi expunere având în vedere că expunerea acestora sub acţiunea directă a razelor solare conduce la deteriorarea caracteristicilor produselor menţionate;
    Legumele şi fructele comercializate în cadrul pieţelor în spaţii deschise unde temperatura mediului ambiant este foarte ridicată afectează calitatea produselor (deshidratare, accelerarea procesului de alterare, ofilirea verdeţurilor
    etc.).

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

S-a finalizat procesul de acceptare a "Convenţiei globale privind recunoaşterea calificărilor din învăţământul superior"

Prin Legea nr. 164/2021, România a acceptat Convenţia globală privind recunoaşterea calificărilor din învăţământul superior, instrument normativ dezvoltat de UNESCO pentru a facilita recunoaşterea studiilor şi a mobilităţii academice, în linia celorlalte instrumente juridice şi practici internaţionale în domeniu.Ministerul Educaţiei, prin Centrul Naţional de Recunoaştere şi Echivalare a Diplomelor, alături […]