Published On: joi, ian. 24th, 2013

ASTĂZI SĂRBĂTORIM UNIREA PRINCIPATELOR ROMÂNE

nichiduta.ro

UnireaZiua de 24 Ianuarie ne aminteşte în fiecare an, cu emoţie şi mândrie, de măreţul act al Unirii Principatelor Române prin care s-au pus temeliile statului român modern. Prin Unirea Moldovei cu Muntenia se împlinea un vis, un ideal pe care poporul nostru îl nutrea dintodeauna. Era, după spusele lui Bălcescu, „visarea iubită” a marilor noştri voievozi, Mircea cel Bătrân, Ştefan cel Mare ş.a.
În urma războiului Crimeii, problema românească a devenit o problemă de interes internaţional, ea fiind luată în discuţie la congresul de Pace de la Paris (1856), unde o parte a marilor puteri (Franţa, Prusia, Piemonteul) au susţinut ideea unirii Prinicipatelor Române, în vreme ce Anglia, Austria şi Turcia se împotriveau acestei idei, pentru a nu se ajunge la un conflict european şi s-a hotărât consultarea poporului român în problema Unirii Prinicpatelor.
ldealul unirii tuturor românilor l-au nutrit cu ardoare marii cărturari ai acestui popor, de la Miron Costin până la Samuil Micu, Gheorghe Şincai sau Petru Maior. Idealul de unire şi unitate naţională i-au însufleţit pe Tudor Vladimirescu şi pe toţi revoluţionari paşoptişti: Nicolae Bălcescu, Alecu Russo, Mihail Kogălniceanu, Ion Ghica, Vasile Alecsandri, Simion Bărnuţiu ş.a.
Ziua de 24 ianuarie 1859 era „ziua cea mai mare a veacului”, cum a fost numită. Unirea e actul energic al întregii naţiunii române. O biruinţă memorabilă, după care vor urma ani de rodnică înnoire de mari reforme. Cea mai importantă fiind Reforma agrară din 1864, Reforma de transformare a învăţământului la care trebuie să aibă acces ţoti fiii poporului, de sporire a economiei prin construirea unei reţele de cale ferată şi de drumuri.
Domnia lui Cuza a însemnat punerea bazelor statului naţional modern român. La 22 ianuarie 1866 s-a numit primul guvern, iar 2 zile mai târziu avea să se constituie primul parlament.
Pentru a marca această importantă zi, astăzi, la Târgovişte, vor avea loc o serie de manifestări la Biblioteca Judeţeană „I.H.Rădulescu”, iar în Piaţa Tricolorului toţi târ goviştenii sunt aşteptaţi să se prindă, alături de oficialităţi, în Hora Unirii.

eJobs

About the Author

-

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

noriel.ro