Arderea miriştilor poate atrage pierderea subvenţiilor

arderea miristilorAgenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură informează producătorii agricoli cu privire la nerespectarea Bunelor condiţii agricole şi de mediu (GAEC) 6.2, prin care este interzisă arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil, precum şi a vegetaţiei pajiştilor permanente.
Agricultorul care utilizează teren arabil (inclusiv pajişti temporare) şi/sau pajişti permanente nu trebuie să ardă miriştile şi/sau resturile vegetale rezultate după recoltarea culturilor (paie de cereale păioase, vreji de plante proteice sau de cartof, coceni de porumb, tulpini de floarea soarelui, rapiţă ş.a.), inclusiv miriştile sau iarba rămasă după cosirea pajiştilor temporare.
De asemenea, agricultorul care utilizează pajişti permanente nu trebuie să ardă vegetaţia, inclusiv iarba rămasă după cositul pajiştilor.
În cazul nerespectarii acestui GAEC, fermierilor li se vor aplica reduceri la suma totală de plată, conform modului de aplicare a sancţiunilor pentru neres-pectare.
Conformitatea sau, după caz, neconformitatea cu GAEC 6.2 se constată la controlul pe teren, unde se observă dacă resturile vegetale au fost sau nu arse.
Gravitatea nerespectării GAEC 6.2 se evaluează în funcţie de suprafaţa parcelelor arse, raportată la totalul suprafeţei determinate din exploataţie.
În cazul în care arderea a fost provocată de cauze necunoscute, iar agricultorul prezintă sesizarea înregistrată la poliţie sau la inspectoratul general pentru situaţii de urgenţă privind acest fapt – GAEC este respectat. Documentele doveditoare trebuie emise de către autorităţile competente la o dată anterioară efectuării controlului.
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură a încheiat un protocol de colaborare cu Garda Naţională de Mediu şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă privind acţiunile de monitorizare a modului de respectare de către fermieri a bunelor condiţii agricole şi de mediu referitoare la arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil şi la arderea pajiştilor permanente.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Urmează zile de foc pentru corigenţii dâmboviţeni

503 elevi dâmboviţeni din clasele a VIII-a, care au avut de susţinut corigenţe, sau au avut situaţia şcolară neîncheiată, vor participa la etapa a II-a de admitere în şcoala profesională sau în etapa a III-a de admitere în liceu. Potrivit inspectorului şcolar general adjunct prof. dr. Gabriela Istrate, după susţinerea […]