Aproape toţi banii românilor se duc pe impozite, întreţinere şi alimente

Pe parcursul ultimelor 12 luni, impozitele asupra veniturilor, contribuţiile la bugetele de asigurări sociale, cotizaţiile şi alte impozite şi taxe, au deţinut o pondere de 19,0% din cheltuielile totale, ridicându-se în medie la suma de 446,1 lei lunar pe o gospodărie, din care impozitul pe salariu a reprezentat 39,5% (38,8% în 2014), iar contribuţiile de asigurări sociale (pentru pensie, la fondul de şomaj şi pentru asigurările de sănătate) 56,3% (56,5% în 2014). Cheltuielile pentru investiţii au fost şi în anul 2016 foarte mici, reprezentând, în medie, numai 0,7% din cheltuielile totale, în uşoară creştere faţă de anul anterior (cu 0,1 puncte procentuale). Este un semnal şi în anul 2016, cu privire la capacitatea extrem de scăzută a gospodăriilor de a economisi. Necesitatea acoperirii prioritare a cheltuielilor impuse de producţia în gospodărie, a plăţii impozitelor şi contribuţiilor de asigurări sociale şi a satisfacerii nevoilor de bază de consum lasă prea puţine resurse pentru investiţii.
Consumul a rămas principala destinaţie a cheltuielilor gospodăriilor şi a deţinut, în medie pe ansamblul gospodăriilor, 72,4% din cheltuielile totale.
Cheltuielile de consum au reprezentat 1.702,9 lei lunar pe o gospodărie, iar cheltuielile băneşti pentru cumpărarea de produse alimentare (inclusiv cheltuielile în unităţile de alimentaţie publică), nealimentare şi pentru plata serviciilor 1.500,4 lei lunar (63,8% din cheltuielile totale). Cealaltă parte a cheltuielilor de consum, contravaloarea consumului uman din resurse proprii (acele produse alimentare şi nealimentare din resurse proprii care sunt consumate de membrii gospodăriei) a fost egală cu 202,5 lei pe gospodărie şi a reprezentat 8,6% din cheltuielile totale, informează INS.
Cheltuielile pentru producţia gospodăriei, au reprezentat 4,4% din cheltuielile totale, din care 0,8% au revenit cheltuielilor băneşti, iar 3,6% contravalorii consumului productiv din resurse proprii (furaje, seminţe etc.) utilizate pentru producţia gospodăriei. Acestea din urmă au însumat, în medie, 85,4 lei lunar pe gospodărie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Chindia e iubită frumos şi joacă frumos Noii veniţi au adus un mare plus echipei

În acest intersezon, Chindia a disputat cinci meciuri amicale: 0-2 (acasă) cu Juventus Bucureşti, 0-0 (a) cu CS Baloteşti, 3-3 (la Berceni) cu FCSB, 2-1 (a) cu Metaloglobus Bucureşti, 3-1 (a) cu FC Argeş Piteşti. Trebuia să mai dispute încă un amical cu FC Aninoasa, pe 21 iulie, dar acesta […]