APROAPE 700 DE PERSOANE, CĂUTATE LA NIVEL INTERNAŢIONAL, GĂSITE PRIN COOPERARE SCHENGEN

Poliţiştii români şi partenerii de pe teritoriul statelor membre Schengen au depistat, în ultima săptămână, 692 de persoane, 52 de autovehicule şi 33 de documente ce făceau obiectul unor semnalări introduse în Sistemul Informatic Schengen.
În perioada 25 ianuarie -1 februarie 2019, au fost localizate, pe teritoriul ţării noastre, 378 de persoane care fac obiectul unor semnalări în S.I.S. (Sistemul Informatic Schengen), în urma schimbului suplimentar de informaţii prin intermediul Biroului SIRENE din cadrul Centrului de Cooperare Poliţienească Internaţională -Inspectoratul General al Poliţiei Române.
Dintre acestea, poliţiştii români au pus în aplicare 16 de mandate europene de arestare, au depistat 65 de persoane semnalate de statele membre ca având refuzul intrării sau şederii pe teritoriul Schengen, 102 persoane care erau căutate în vederea participării la o procedură judiciară şi 5 persoane care erau semnalate ca dispărute de partenerii din statele Schengen.
De asemenea, de pe teritoriul României, au fost ridicate 17 documente şi au fost găsite 37 de autovehicule căutate de partenerii din Spaţiul Schengen, pentru a fi confiscate sau folosite ca probe în cadrul procedurilor judiciare. Totodată, 314 persoane, căutate de autorităţile române, au fost identificate de partenerii străini pe teritoriul lor, în urma schimbului de informaţii prin intermediul Biroului SIRENE din cadrul Centrului de Cooperare Poliţienească Internaţională -Inspectoratul General al Poliţiei Române. Dintre acestea, 26 erau urmărite de Poliţia Română, în baza unor mandate europene de arestare, 34 erau semnalate de România ca având refuzul intrării sau şederii pe teritoriul Schengen, alte 12 persoane erau căutate pentru participarea la o procedură judiciară, iar 6 erau semnalate dispărute de autorităţile române.
Totodată, partenerii străini au identificat, pe teritoriul lor, 15 autovehicule căutate de autorităţile române în vederea indisponibilizării sau pentru a fi folosite ca probe în cadrul procedurilor penale şi 16 documente semnalate de România.
România, din punct de vedere al cooperării poliţieneşti, este membru de facto al Spaţiului Schengen din 5 noiembrie 2010, iar Biroul SIRENE din cadrul Centrului de Cooperare Poliţienească Internaţională -Inspectoratul General al Poliţiei Române a fost inaugurat în 16 septembrie 2010.
Sistemul informatic SIRENE este destinat stocării informaţiilor de către autorităţile române şi schimbului de date între acestea şi sistemul comun european de urmărire poliţienească transfrontalieră, respectiv S.I.S. (Sistemul Informatic Schengen), un element determinant pentru procesul de aderare a României la spaţiul Schengen.
S.I.S. conţine date minime despre persoanele sau bunurile urmărite în cadrul unei proceduri judiciare, iar datele şi informaţiile suplimentare ce pot conduce la localizarea acestora sunt obţinute prin intermediul Birourilor SIRENE constituite la nivelul fiecărui stat membru Schengen.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

"Miercurea Alarmelor"

Aşa cum ne-am obişnuit, în prima zi de miercuri a fiecărei luni, se acţionează sirenele de alarmare publică existente la nivel judeţean. Astfel, astăzi, 6 februarie, în intervalul orar 10:00 – 11:00, vor fi acţionate echipamentele din cadrul sistemului de înştiinţare, avertizare şi alarmare în situaţii de protecţie civilă. Asigurăm […]