Apel către populaţie pentru donarea de sânge

Având în vedere sesizările din ultimele zile privind deficitul de sânge şi produse de sânge, Ministerul Sănătăţii facel apel către populaţie pentru donarea de sânge. În lunile de vară, pe perioada concediilor şi a muncilor agricole, sistemul se confruntă frecvent cu scăderi ale colectei, la centrele de transfuzii prezentându-se cu 20-25% mai puţini donatori faţă de media obişnuită. Pe de altă parte, tot în această perioadă, există o cerere mai mare din cauza numeroaselor accidente rutiere sau a operaţiilor planificate. Ca urmare, se creează un dezechilibru între cerere şi cantităţile disponibile.
Cererea zilnică a unităţilor sanitare din Bucureşti este de 1000-1500 componentei/zi, iar centrul de donare poate asigura în această perioadă maxim 300 -500 compunente/zi.
În beneficiul pacienţilor, Ministerul Sănătăţii vrea să îmbunătăţească modul de donare a sângelui în rândul populaţiei, astfel încât să încurajeze din ce în ce mai mult donarea voluntară de sânge.
Ce condiţii trebuie
să îndeplineşti pentru a dona sânge
Când donezi sânge, ai ocazia unică de a salva trei vieţi în mai puţin de 20 de minute. Şi nu trebuie să fii medic pentru asta, ci ai de îndeplinit foarte puţine condiţii. În plus, cu cât mergi mai des la donat, cu atât le va fi mai util sângele donat de tine celor mai vulnerabili dintre pacienţi.
La fiecare donare, organismul pierde 450 ml de sânge, care se reface într-un timp scurt. Cercetările arată că donarea constantă de sânge scade riscul de infarct şi AVC, dar şi riscul de a dezvolta cancer. De asemenea, donatorii frecvenţi au risc scăzut de hemocromatoză.
Pentru a deveni donator de sânge trebuie să îndeplineşti următoarele condiţii:
– vârsta să fie cuprinsă în intervalul 18-60 de ani;
– greutate peste 50 de kilograme;
– puls regulat, 60-100 de bătăi pe minut;
– tensiune arterială sistolică între 100 şi 180 mmHg;
– să nu fi suferit în ultimele şase luni intervenţii chirurgicale;
– femeile să nu fie însărcinate sau în perioada de lăuzie, în perioada menstruală;
– să nu consumi grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puţin 48 de ore înaintea donării.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Proiecte pentru creşa şi grădiniţa care vor fi construite pe Strada IE Florescu

La iniţiativa primarului Cristian Stan, au fost introduse pe ordinea de zi a şedinţei de vineri a Consiliului Local Municipal Târgovişte două proiecte importante pentru locuitorii din Zona Urbană Marginalizată IE Florescu, localizată în perimetrul străzii cu acelaşi nume. Vor fi supuse dezbaterii şi aprobării notele conceptuale şi temele de […]