Anvelopele de iarnă sunt obligatorii ori de câte ori se circulă pe drumuri publice acoperite cu zăpadă, gheaţă şi/ sau polei

Vremea s-a schimbat radical în România în ultimele ore, iar o dată cu ea apar şi grijile şoferilor.Marea majoritate a şoferilor, din grabă, uită de multe ori să-şi schimbe cauciucurile de iarnă. Numai că şi această schimbare nu se face oricum, ci ţinându-se cont de reguli specificate în Codul Rutier. Standardele pentru cauciucuri sunt clare şi specificate în legislaţie.
Conform „Legii cauciucurilor de iarnă”, intrată în vigoare la 1 noiembrie 2011, anvelopele de iarnă sunt obligatorii ori de câte ori se circulă pe drumuri publice acoperite cu zăpadă, gheaţă şi/ sau polei.
Conducerea unui autovehicul pe drumuri publice acoperite cu polei sau zăpadă fără ca maşina să fie dotată cu anvelope de iarnă corespunzătoare constituie contravenţie. Pe cale de consecinţă, şoferii sunt pasibili să rămână fără certificat de înmatriculare şi riscă amenzi cuprinse între 810 şi 1.800 de lei!
La ce să fiţi atenţi când cumpăraţi anvelope de iarnă
Şoferii care îşi achiziţionează anvelope de iarnă trebuie să fie atenţi la marcajele trecute pe cauciuc. Fulgul de nea înscris pe anvelopă atestă că acela este un cauciuc de iarnă cu care se poate circula legal.
De asemenea, „Legea cauciucurilor de iarnă” permite şi folosirea anvelopelor cu menţiunea „M+S” (Mud plus Snow – Noroi şi zăpadă). Insă, atenţie, pe drumurile uscate, anvelopele M+S dau un consum de carburant mai mare.
Tocmai de aceea, pentru o mai bună eficienţă a pneurilor, dar şi ca să le mărească durata de viaţă, specialiştii recomandă schimbarea anvelopelor de vară cu cele de iarnă atunci când temperatura scade sub 7 grade Celsius.
Sfaturi utile pentru şofat pe timp de iarnă
Ca să nu aveţi probleme în trafic, este bine ca atunci când circulaţi cu maşina pe drumuri acoperite de zăpadă să aveţi în portbagaj o lopăţică, o lădiţă de nisip, lanţuri pentru roti şi o spatulă pentru curăţat parbrizul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

540.000 de doze de vaccin antigripal ajung marţi şi miercuri la DSP-urile din ţară

Ministerul Sănătăţii anunţă finalizarea distribuţiei dozelor de vaccin gripal achiziţionate pentru derularea campaniei de vaccinare anti-gripală din sezonul 2020-2021. Până acum a fost confirmat un singur caz de gripă în România şi niciun deces.Potrivit MS, ultimele 540 000 doze de vaccin gripal vor ajunge marţi şi miercuri la direcţiile de […]