Published On: mar, iun. 27th, 2017

Antrenamente la mare altitudine

nichiduta.ro

In perioada 4-10 septembrie 2017, atunci când autorităţile locale vor sărbători „Ziua Cetăţii”, montaniarzii dâmboviţeni grupaţi în jurul asociaţiei Chindia Jurasic Park vor participa la o ascensiune montană, pentru cucerirea „bătrânului” simbol al alpinismului european, vârful Mont Blanc (4810 m) din Alpii francezi, acţiune care se va desfăşura în baza unui proiect derulat printr-o finanţare nerambursabilă din fonduri publice chiar de către Primăria Târgovişte.
Ca antrenament pentru acest vârf special, în perioada 14 – 19 iunie 2017, nucleul de bază al „dinozaurilor” (Ileana Bocanciu, Nicu Posta şi Ionel Glodeanu), însoţit de Adrian Oprea a plecat spre Alpii austrieci pentru a cuceri cel mai înalt vârf din această ţară, vârful Grossglockner (3798 m). Deplasarea s-a făcut cu un autoturism personal pe traseul Târgovişte – Predeal – Făgăraş – Deva -Timişoara – Nădlac, prima cazare făcându-se la Szeged (Ungaria) la un frumos camping de pe malul Tisei. Ziua a doua a fost alocată apropierii de munte, ajungându-se la Lucknerhaus, la aproximativ 1900 m, loc unde s-a montat cortul pentru o nouă cazare. A treia zi a însemnat intrarea în zona alpină şi trecerea pe la cabanele Lucknerhutte (2341 m) şi Studlhutte (2801 m), loc de regrupare, dar şi de echipare pentru etapa a doua – mersul pe gheţar şi escaladă zonă ameanajată tip „via ferrata”, etapă derulată deja pe ploaie, iar în porţiunea finală pe vânt şi măzăriche. După aproximativ 10 ore (cu pauzele necesare de repaus) se ajunge la Erzherzog Johannes Hutte, la altitudinea de 3454 m. Vremea bună pe care mizam la plecarea din ţară s-a decalat cu minim 24 de ore astfel încât, a doua zi de dimineaţă, atacul vârfului a fost făcut în condiţii meteo extreme (vânt turbionar, cu o viteză de peste 100 km pe oră şi temperatură resimţită, datorită vântului, de minus 16 grade Celsius). În aceste condiţii, pe la vreo 3600 m altitudine, s-a decis renunţarea la escaladarea vârfului şi întoarcerea la cabană. Din discuţiile cu majoritatea celor care au atacat vârful încă de la ora 4 dimineaţa, mai mult de jumătate din ei au renunţat la atacul vârfului întrucât, pe porţiunea finală, extrem de expusă, vântul le-a creat probleme. Echipa dâmboviţeană a decis că e mai prudentă retragerea şi şi-a propus revenirea în alt sezon, cu rezervarea de mai multe nopţi la cabana de altitudine, pentru a spori şansele de reuşită. A urmat coborârea (poate mai grea decât urcarea) pe porţiunea de „via ferrata” şi pe gheţar şi revenirea, pe o vreme în curs de îmbunătăţire, la maşină. O cazare la un camping bine dotat (grupuri sanitare, duşuri, bucătărie cu plită electrică etc.) la Lienz, la poalele Dolomiţilor, a refăcut forţele montaniarzilor şi le-a uşurat drumul către casă.
Chiar dacă cucerirea vârfului nu a fost posibilă, atingerea cotei de 3600 m (pentru 2 din cei 4 membri ai expediţiei chiar a fost o premieră) a fost un examen bun în vederea expediţiei din septembrie. Până atunci, în perioada 14 – 16 iulie 2017, va urma o nouă expediţie externă, pe vârful Musala din Bulgaria, cel mai înalt vârf (2925 m) din Peninsula Balcanică.

eJobs

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

noriel.ro

Articole Recente