ANSVSA a interzis comerţul cu păsări vii timp de 30 de zile, din cauza gripei aviare

La solicitarea Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, în seara zilei de 7 mai 2021 s-a întrunit Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă – Centrul Naţional de Combatere a bolilor pentru adoptarea unor noi măsuri în contextul diagnosticării virusului gripei aviare la păsările dintr-o exploataţie comercială de păsări din localitatea Ungheni, judeţul Mureş.
fn urma şedinţei au fost dispuse următoarele măsuri, care se aplică la nivel naţional, pentru o perioadă de 30 de zile:

  • Suspendarea organizării şi desfăşurării comerţului ambulant cu păsări;
  • Suspendarea activităţilor comerciale cu păsări vii, (de la puii de o zi până la păsările de reformă) pentru toate speciile de păsări comercializate prin intermediul mijlocitorilor de afaceri, precum şi a oricăror altor activităţi de intermediere în vederea comercializării directe către crescătorii de păsări din gospodăriile pop
  • ulaţiei.
  • Comercializarea va fi efectuată doar de către fermele comerciale autorizate, cu păsări a căror stare de sănătate este atestată.
  • Verificarea respectării acestor măsuri se realizează prin acţiuni de control organizate în comun de către structurile teritoriale ale Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi Ministerul afacerilor Interne, inclusiv prin efectuarea de controale în trafic şi în Punctele de Trecere a Frontierei de Stat, ce vizează transporturile de păsări vii.
  • ln contextul epidemiologic actual, de creştere a numărului focarelor de gripă aviară pe tot teritoriul Europei, presiunea virală este foarte mare şi de aceea este absolut necesară impunerea şi respectarea unor măsuri suplimentare pentru a preveni răspândirea acestei boli.
  • La nivel european, pierderile economice cauzate de evoluţia gripei aviare sunt foarte mari, statul cel mai afectat fiind Polonia.
  • De aceea, ANSVSA solicită sprijinul fermierilor din industria avicolă şi al cetăţenilor în aplicarea măsurilor de biosecuritate şi respectarea tuturor măsurilor dispuse de autorităţi, pentru a împiedica răspândirea gripei aviare pe teritoriul ţării noastre şi a evita pagubele economice enorme generate de această boală.
  • ANSVSA monitorizează în permanenţă statusul de sănătate al păsărilor domestice şi al celor sălbatice (rezervorul natural de virus), astfel încât pe piaţă să ajungă doar produse provenite de la animale sănătoase şi, implicit, să protejeze industria avicolă din ţara noastră.
  • fn acest sens, ANSVSA colaborează permanent cu Ministerul Apelor şi Pădurilor, Uniunea Crescătorilor de Păsări din România, cu Colegiul Medicilor Veterinari din România şi cu asociaţiile ornitologice.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

"Academia SANITARII PRICEPUŢI"

Academia SANITARII PRICEPUŢI este un program de formare în educaţie pentru sănătate şi prim ajutor care s-a născut, având la bază tradiţionalul concurs „Sanitarii Pricepuţi” organizat, în şcolile şi liceele din România, de Crucea Roşie Română, cu o tradiţie începută din anul 1962.fn perioada pandemiei cauzată de COVID-19 „Academia Sanitarii […]