Angajații din centrele sociale care refuză vaccinarea vor putea opta pentru testarea periodică, dar vor suporta costurile aferente testării

Ministerul Muncii și Protecției Sociale a elaborat un proiect de Ordonanță de Urgență prin care introduce noi măsuri în vederea protejării persoanelor vulnerabile din centrele sociale (persoane vârstnice, copii și adulți cu dizabilități), având în vedere creșterea constantă a ratei de infectare cu Covid – 19 din ultima perioadă.
Proiectul de act normativ va intra în procedura de avizare și prevede următoarele măsuri:

  • Autoritățile administrației publice locale și furnizorii de servicii sociale publici și privați vor fi obligați să solicite personalului care are contact cu persoanele beneficiare, fie dovada vaccinării împotriva virusului SARS-CoV-2, fie dovada unui rezultat negativ al testării, fie confirmarea faptului că au avut boala. Neprezentarea dovezilor menționate va duce la interzicerea accesului în centrele de servicii sociale sau interzicerea desfășurării activităților care presupun contactul cu beneficiarii.
  • Angajații care refuză vaccinarea vor putea opta pentru testarea periodică, dar vor suporta costurile aferente testării. Pentru persoanele care nu s-au vaccinat din motive medicale, costul aferent testării se suportă de direcțiile de sănătate publică județene.
  • Nerespectarea acestor prevederi reprezintă contravenție.
    „La începutul lunii august am semnat Ordinul nr. 665/2021 pentru a mă asigura că angajații centrelor rezidențiale de îngrijire și asistență a persoanelor vârstnice, centrelor rezidențiale pentru copii și adulți, cu și fără dizabilități, precum și angajații centrelor rezidențiale destinate altor categorii vulnerabile, care în starea de urgență au fost izolați la locul de muncă pentru a-i proteja pe cei de care au grijă, vor primi stimulentul de risc în cuantum brut de 2.500 de lei. Pentru că nimeni nu își dorește să ne întoarcem la măsuri mai severe, trebuie să fim conștienți că acum avem o măsură de prevenție, vaccinarea, pe care avem datoria să o utilizăm pentru a salva vieți”, a declarat ministrul Muncii și Protecției Sociale, Raluca Turcan.
    În perioada stării de urgență s-au înregistrat cifre semnificative de infectare și deces cauzate de Covid-19, atât în rândul personalului – 3.657 de angajați infectați și 6 decedați, dar și al beneficiarilor de asistență socială – 10.154 de beneficiari infectați și 917 decedați.
    Pe de altă parte, din cei aproximativ 45.000 de angajați din centrele sociale, doar 10.000 s-au vaccinat.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Rechizite școlare pentru cei 455 de elevi și preșcolari din comuna Răzvad

Primăria Răzvad a pregătit pachetul „Back to School” pentru fiecare elev și preșcolar răzvădean. Din fericire pentru părinții din Răzvad, grija rechizitelor școlare le-a fost luată și anul acesta de pe umeri, astfel, în funcție de vârstă și de nivelul de studiu, 455 de copii vor găsi pe bancă, în […]