ANCPI a preluat Preşedinţia Comitetului Permanent pentru Cadastru în Uniunea Europeană

Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI) a preluat Preşedinţia Comitetului Permanent pentru Cadastru în Uniunea Europeană (PCC) de la Oficiul Federal de Metrologie şi Topografie din Austria (BEV). Însemnele de mandat au fost preluate de preşedintele – director general al ANCPI, Radu Codruţ ŞTEFĂNESCU, în cadrul unei ceremonii, care a avut loc miercuri, la Viena.
ANCPI va exercita această funcţie începând cu data de 1 ianuarie 2019, în contextul preluării de către România a Preşedinţiei semestriale a Consiliului Uniunii Europene (UE) pentru prima jumătate a anului viitor.
În calitate de preşedinte al PCC, ANCPI va stabili obiectivele mandatului, pe care le va promova, cu scopul de a contribui la îmbunătăţirea activităţii de cadastru desfăşurate de către instituţiile specializate din ţările UE. Totodată, ANCPI va organiza, la Bucureşti, Conferinţa şi Întâlnirea Plenară ale Comitetului Permanent al Cadastrului în Uniunea Europeană, în cadrul cărora va iniţia dezbateri cu privire la impactul economic al cadastrului asupra societăţii. Astfel, specialiştii în domeniul cadastrului din ţările membre PCC vor discuta atât despre beneficiile cadastrului din punct de vedere economic, cât şi despre modul în care acest sistem ar trebui să funcţioneze. Pentru asigurarea continuităţii mesajelor, agenda reuniunilor va fi stabilită de către ANCPI după consultarea Oficiului Federal de Metrologie şi Topografie din Austria, de la care a preluat Preşedinţia PCC şi cu Agenţia Naţională pentru Măsurători din Finalnda.
Potrivit regulamentului PCC, preşedinţii Comitetului acţionează în trio-uri, iar ANCPI va face parte din trio-ul format din România, Finlanda şi Croaţia, având în vedere faptul că preşedinţia Consiliului Uniunii Europene va fi deţinută de Finlanda în semestrul al II-lea al anului 2019 şi de Croaţia în primul semestrul al anului 2020. PCC a fost înfiinţat în anul 2002, iar misiunea sa constă atât în crearea unui spaţiu adecvat promovării activităţilor de cadastru în Uniunea Europeană, cât şi în propunerea unor strategii şi iniţiative comune, cu scopul de a obţine o mai bună coordonare între diferitele sisteme de cadastru europene şi utilizatorii acestora.
Membrii Comitetului sunt instituţii/agenţii din UE, responsabile cu activitatea de cadastru, iar principala funcţie a PCC este să analizeze şi să promoveze în cadrul organismelor UE propuneri privind rezolvarea diferitelor problematici care afectează bazele de date cadastrale teritoriale. ANCPI a devenit membră a PCC o dată cu aderarea României la UE, în anul
2007.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Program deosebit pregătit de sărbători şi pentru celebrarea Centenarului Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918

Primarul Municipiului Târgovişte, Cristian Stan, a prezentat programul pregătit cu ocazia sărbătoririi Centenarului Unirii şi Zilei Naţionale a României precum şi de apropierea sărbătorilor de iarnă. Astfel, sâmbătă, 1 Decembrie, după festivităţile prilejuite de Ziua Naţională a României şi împlinirea unui secol de la înfăptuirea Marii Uniri, care vor avea […]