Amenzi de 700.300 lei, aplicate de comisarii OPC

Comisarii de la Protecţia Consumatorilor au desfăşurat o acţiune de verificare a respectării prevederilor legale privind protecţia consumatorilor la comercializarea rechizitelor şi uniformelor şcolare.
Privind comercializarea rechizitelor şcolare, au fost controlaţi 551 operatori economici, la 328 (59,16%) dintre aceştia constatându-se abateri de la prevederile legale în vigoare.
Au fost controlate produse în valoare de 1.687.624 lei, constatându-se abateri la produse în valoare de 391.045 lei, după cum urmează:
– abateri privind informarea consumatorilor (lipsa elementelor de identificare/caracterizare)
– abateri privind traducerea în limba română a informaţiilor
– abateri privind informaţiile referitoare la promoţii
– alte abateri: neafişarea unor preţuri de vânzare, neafişarea preţurilor în mod vizibil
Ca urmare a deficienţelor constatate au fost aplicate 367 de sancţiuni din care 139 de amenzi contravenţionale, în valoare de 546.300 lei şi 228 de avertismente şi au fost oprite temporar de la comercializare produse în valoare de 173.327 lei. Comercializarea uniformelor şcolare
Au fost controlaţi 162 operatori economici, la 92 (56,79%) dintre aceştia constatându-se abateri de la prevederile legale în vigoare. Au fost controlate produse în valoare de 341.923 lei, constatându-se abateri la produse în valoare de 76.590 lei, după cum urmează:
– abateri privind traducerea informaţiilor în limba română
– abateri privind informţiile referitoare la promoţii
– abateri privind prevederile Regulamentului (UE) nr. 1007/2012, respectiv art. 4 (etichetare/marcare/documente însoţitoare), art.14 alin. 1 (etichetare durabilă/vizibilă cu uşurinţă/vizibile şi accesibile/bine ataşate) art. 15, alin. 3 (distribuitorul asigură eticheta sau marcajul corespunzător), art. 16, alin. 2 (existenţa/indicarea mărcii comerciale sau denumirea întreprinderii) – alte abateri: preţurile nu erau afişate în mod vizibil, fără echivoc, abateri privind afişarea denumirii unităţii şi a codului unic de identificare, afişarea fără vizibilitate a preţurilor, abateri cu priviere la neconcor-danţa afişării preţurilor de la raft cu cele de la casa de marcat
Ca urmare a deficienţelor constatate au fost aplicate 133 de sancţiuni din care 64 de amenzi contravenţionale, în valoare de 154.000 lei şi 69 de avertismente şi au fost oprite temporar de la comercializare produse în valoare de 47.444 lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

ANUNŢ PUBLIC

ANUNŢ PUBLIC